Mest Italien!

Så kommer sista inlägget för denna seglings-säsongen.. Vi går fortfarande i bikini och badshorts på båten, oftast ca 24 grader på dagarna och lika varmt i vattnet – fast det har varit ostadigt väder med både regn och åska emellanåt. Ja, då kan man ju undra var vi är för tillfället… Ligger sedan snart 2 veckor i Marinan i Loano, Italien och förbereder Saga för vinterns vila. Marinan är bara ca 3 år gammal, välordnad och med många STORA motoryachts här men ändå lite glest med båtar så antagligen därför vi har fått ett bra pris för vintern! Loano är en lite avslappad badort men med mysig och levande stadskärna som vi gillar! Ska bli roligt att komma till Göteborg igen men också vemodigt att lämna vårt hem här på Saga!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIMG_3144IMG_3148

Så blir det lite bilder – detta är från Villefranche i Frankrike som är en av favoriterna vi ankrat i(och förstås ett Citadell att fota..)!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

I Villefranche har man ett vackert stadshus som ligger uppe på fortet! Man har även butiker i gamla stan och just denna hade tydligen svarta kläder eftersom jag står där;)

IMG_3160

Vi tog bussen till Nice en dag och eftersom det oftast brukar regna när vi är där, blev det naturligtvis så denna gången också.. Detta hus som trivs fint med murgröna vart jag dock tvungen att fota:)

IMG_3170IMG_3176IMG_3211

Så här ser marinan i Loano ut! Lustigt hur vi undvikit(omedvetet?) att fotografera de större båtarna…

IMG_3186OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tågutflykt till Genova för båtmässa som pågick där, roligt för det var mycket segelbåt att titta på! Det blev inte så mycket tid över för turista denna gången men passerade dessa ankare och jag shoppade lite frukt  – man vill ju tro att det är billigt och lokalodlat…

Genova ligger på listan för nästa år!

IMG_3204IMG_3202

En dag cyklade vi upp i bergen för att se grottorna i Toirano, man har funnit spår från mänskligt liv samtida med Neanderthalarna!  Vi valde förstås en varm dag för detta, kraftig lutning i bergen, och svetten rann men kommer dit och köper biljetter – Då säger mannen som säljer biljetterna att jag borde ha på mig en tröja(har genomsvettigt linne) för den guidade turen pågår i 70 minuter och det är kallt i grottorna… Såpass säger vi då och lämnar tillbaka biljetterna – Dessa grottor kan ev också ligga på listan för nästa år – fast tveksamt:)

IMG_3207IMG_3179OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Loano har många hus som är så här vackert handmålade! Fina morgonpromenader med denna vy har vi haft många(även om det senare ibland börjat regna). Så till sist ett foto på det som varit senaste månadens roligaste grej, helst varje dag:) – Paddleboard(Klas har en annan åsikt dock)!

 

 

 

En bit av Korsika

San Remo – härlig stad som vi bara hunnit se en liten del av! I den gamla delen med hus och byggnader, trånga gångar och gränder från 1300-talet kan man vandra länge..

IMG_2965IMG_2950

Här är en variant på italiensk förrätt! Sedan kan man förundras över det märkliga med en nyrenoverad restaurangtoalett.. kan man inte få sitta!!!?

IMG_2953IMG_2948

Efter 4 dagar vid San Remos kommunala kaj(där man ligger gratis) seglade vi över till Korsika. Den lilla staden Calvi på norra västkusten är troligen full med turister juli-augusti men nu i september ganska vilsam!

IMG_0286

Calvi har som så många andra ställen längs kusterna i Medelhavet Citadell och den utsikten är väl värd att njuta av första morgonen på Korsika!

IMG_2984IMG_2981IMG_2985

Det är fortfarande varmt dagtid och utsikten fin från fortet i Calvi… Bra restaurang-WIFI vart bra när vi  följde valvakan på Ipaden..

IMG_0293

Scandola, är ett av de fem naturreservat på Korsika med storslagen natur men en del av västkusten vi seglade kändes bitvis väldigt karg och utsatt för de västliga och sydvästliga vindar som härskar.

IMG_3044IMG_3001OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Så ankrade vi upp i La Girolata, en liten fiskeby som bara nås via båt eller till fots via bergen. Väldigt enkelt och primitivt – och mycket flugor!! På dagtid kommer turister med båt, stannar i någon timme, fotograferar och sedan åter till hamnstaden Porto. På kvällen blev här tyst och lugnt!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIMG_3022IMG_3002

Inte riktigt lugnt – kossorna gick fritt och strosade och denna ko blev mycket förnärmad när hon blev utschasad från strandbaren.. Byn har också Pizzeria:)

IMG_3026OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi var ute och vandrade i bergen – 3 timmar, här finns många vandringsleder och naturen är fantastisk!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAIMG_3051

Ajaccio är Korsikas huvudstad, ligger också på västsidan. Bra ankarvik, fin gammal stadskärna men kanske inte så spännande för övrigt. Många ställen på Korsika är stolta över att Napoleon har varit där på besök, bott där en tid osv. och Ajaccio är stolta över att Napoleon är född i staden.. men bilderna ovan är från den historiska gamla huvudstaden Corte som ligger mitt på ön uppe bland bergen. Häftig tågresa dit, över och genom bergen med dieseltåg! Corte har förstås ett Citadell(Fort), universitet, gammal stadskärna och kalla lokala öl!!

Nu blev det inte mer Korsika denna säsongen utan segling tillbaka till Calvi för flygresa hem till Göteborg för mig.. Pappa ramlade och blev opererad i höften och dessutom lunginflammation.. men som tur är har han har återhämtat sig ganska bra så vi återupptar vår segling några veckor till – men nu fastlandet längs Italien! Ja, Klas seglade över till Italien själv med Saga:)

Rivieran – Franska till Italienska!

Tillbaka i Mandelieu – La Napoule efter Sverigeskuttet, fick vi passa på att se oss omkring i denna lilla fina stad och i slottet de la Napoule  träffade vi bl.a på denna elefant i naturlig storlek som var gjord av återanvända gummidäck.

IMG_2794

Vi ankrade utanför ön Saint- Honorat som är granne med Sainte-Marguerite. Ön har  sedan år 427 har haft ett kloster men munkarnas öde och antal har växlat… men för tillfället är 30 munkar bofasta i klostret och man livnär sig på att tillverka vin, honung och erbjuda Retreat för uttröttade! Ön är lagom stor att promenera runt och vacker natur!

Vi träffade åter Ulf och Christina på Pape som vi hade roligt ihop med igen. Mellan öarna ligger Pizza-båten som levererar enligt önskemål!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAIMG_2797

Villefranche-Sur-Mer ligger öster om Nice och är en vacker liten by och skyddad ankarvik, dock tillräckligt stor för detta lastfartyg som höll på att lasta på stora motoryachter för vidare leverans till varmare klimat -nu när säsongen börjar ta slut här… och ägarna vill byta miljö;)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I Cap Ferrat hade vi härlig ankring – det är så fantastiskt vackert, vi besökte bl.a det lilla kapellet Saint Hospice med den ståtliga jungfru Maria utanför. Här är också en liten begravningsplats för belgare som dödades i första världskriget…

Klas fyllde år och då blev det Ostron och Champagne..

I Beaulieu-Sur-Mer fann vi denna gosse med Lutan i knät..

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIMG_2842IMG_2850

Vi har hyrt Paddle-Board några gånger.. numera står vi t.o.m på brädan och paddlar men första dagen var det skakiga ben och väldigt lite balans…

Annika fyllde också år – och då blev det också Ostron och Champagne – men i Menton!

IMG_2890OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Och till sist lite fler foton från denna vackra kuststräcka, Cap Ferrat till Menton som vi egentligen hade lite svårt att lämna… fast igår seglade vi över till Italien och ligger nu i San Remo!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAIMG_0251

Frankrike

Nu har det väl dröjt lite med inlägg på den här sidan…

Sitter och skriver det här i Göteborg, varit hemma i 10 dagar och åker tillbaka imorgon till marinan i Mandeliu, Cannes-bukten där Saga ligger o vilar(från oss). Lite jobb för Klas här hemma, för mig att se till och träffa mina gamla föräldrar och förstås träffa våra barn. Har även hunnit med några vänner bl.a Kerstin och Staffan på s/y Balance som är här på sommarlov från Karibien.

Vi har haft det härligt sedan vi kom till Frankrike och Toulon, Franska Provence och Cote d’Azur är så vackert och att fransmännen älskar att segla är helt klart – så mycket segelbåtar ute och de seglar i alla väder – även när Mistralen som är den den härskande vinden är här -och kommer med jämna mellanrum! Vi har legat fint i ankarvikar och även om det har blåst en hel del så är det många ”Cap” här dvs uddar som ger lä om det blåser.

IMG_2664IMG_2659

I Toulon satt dessa herrar i brons och samtalade! Vi träffade också ett par danska seglare som var på väg hem efter 6 år i Medelhavet! Hade en trevlig kväll med med dem och ett Italienskt par som var Restaurangägare i Italien och de lagade 6 -rätters middag, fantastisk mat!

IMG_2702IMG_2693IMG_2688

I St. Tropez är det inte baaara stora båtar som visar upp sig i hamnen även om de backar in så fint i hamnen på kvällarna för just detta!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Efter  St. Tropez seglade vi vidare och passerade det vackra Massif de l’Esterel, bergen med de vackra färgerna. Vi har tidigare kört bil här tidigare och naturen är fantastisk, många vandrar, cyklar, det är sjöar och man kan ägna sig åt forsränning bl.a.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIMG_2731IMG_2730

Ankrat utanför den lilla byn Theoule-sur-Mer, iland fanns det sötaste hamnkontoret hittills och förstås hittade vi en man som vilade från sitt Boule-spel:)

IMG_0218OLYMPUS DIGITAL CAMERAIMG_2755

Ankrade utanför Ile Sainte -Marguerite som ligger nära Cannes-bukten, är mest känt för sitt fängelsefästning – Fort Royal där mannen med Järnmasken hölls fången… men mycket vacker natur dessutom. En enda svensk båt(många franska o andra nationaliteter) låg ankrad där och det visade sig vara Ulf och Christina, långseglare som i vintras efter 8 års segling sålde sin s/y Roxy i Thailand och nu köpt sig en större motorbåt och ska vistas i Medelhavet framöver! Flera gemensamma vänner från JRSK(Jordenruntseglarklubben). Så vi har haft roligt tillsammans med dem i olika ankarvikar där vi rört oss runt för att undkomma Mistralen! Har såklart också varit i Juan-le-Pines och ätit Musslor osv. på strandrestaurangerna som är svåra att finna någon annanstans…

IMG_2763

I Antibes har de ett väldigt magert hus men å andra sidan väldigt feta lyxyachter!

Sista veckan på Balearerna!

När AnnaMaria och Anton lämnat oss så kom CarlJohan till Porto Cristo på kvällen!

Saga skulle upp på land och vi fick en dag med reparation och bottenmålning som CarlJohan fixade medan Klas ägnade sig åt bogprop! Jag assisterade lite lätt…

Vind som vanligt här och det blev Cala Ratjada innan vi seglade till Menorca och staden Cituadella, ganska turistiskt men vackert och lagom stort!

Därefter ankarvikar innan vi kom till Mahon som är den största staden på Menorca. Fin segling tillbaka till Mallorca och Cala Formentor och sedan Puerto Pollensa där CarlJohan tog buss till flygplatsen i lördags morse. Vi hissade segel mot Frankrike och Toulon och kom fram igår kväll!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIMG_2531IMG_2553

Upp med Saga, jobb pågår och åter i vatten och alla är glada och nöjda!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Att spola båten ren från saltvatten i hamn är faktiskt ett nöje – man blir lite avkyld i värmen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIMG_2575OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cituadella! infarten, och vackra hus med smala gränder!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

En av fördelarna med våra gäster är att de gillar att grilla(det gör inte Klas)! CarlJohan gillar även att fota under vattnet!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mahon – i bakgrunden ligger Saga på flytbrygga, vy från flytbryggan och så måste ju en liten sjöjungfru komma med..

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

En regnig o blåsig dag utflykt med bil – till bl.a Spaniens äldsta begravningsplats 1200 fc, dock inte så mycket att se.. Dagen efter blev det rakningsbestyr och segling mot Mallorca igen!

IMG_2645OLYMPUS DIGITAL CAMERAIMG_2657

Vinkar av CarlJohan i Puerto Pollensa! Denna lilla fripassagerare följde med oss i 12 timmar, han verkade lite deppig men flög fint iväg innan vi gick in i hamnen i Toulon!

 

Fler glada besök!

Anna-Maria och Anton anlände till oss i Puerto Portals(fortfarande Mallorca) efter en vecka i Juan les Pins, Frankrike. Anton har aldrig varit på en segelbåt tidigare, kanske beroende på att han kommer från Småland;) I alla fall har det gått väldigt bra hela veckan och han har(tror vi) lärt sig massor om segling, mycket vindar, inga vindar men om han vill segla igen vet vi inget…

Vi tog oss till Soller via Cala Andraitx, vidare upp till Pollensa och sedan Cala Ratjada för att sedan lämna av dem i Porto Cristo, alltså Mallorcas sydkust till västkust, norra delen och nu ostkusten, där vi inväntar CarlJohan som har med sig delar till vår bogpropeller. Saga ska upp på land imorgon för reparation av densamma och kanske få lite allmän rengöring och förbättring av sitt underrede…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cala Andraitx, andra dagen på vår segling – fin ankarvik men den dagen 36 grader varmt.. staden såg väldigt enkel ut från vår ankarhorisont men visade sig vara trevlig trots många flotta restauranger!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAIMG_2492

Puerto de Soller! Anna-Maria ville bli av med lite energi och fick därför ro lite och på kvällen visade det sig att Anton gillar att grilla(vilket Klas gärna kan avstå från) och gjorde det väldigt bra! Iland hittade Anna-Maria förstås en VÄLDIGT söt liten kattunge..

IMG_2508OLYMPUS DIGITAL CAMERAIMG_2510

Sedan måsta man  förstås ta sig med det gamla trätåget från Puerto de Soller till staden Soller, en resa på ca 30 minuter, väl där MYCKET varmt men marknad den dagen och Anna-Maria var glad! Anton är MYCKET förtjust i glass fick vi också lära oss:)  Fin utsikt över hamnen från tåget!

IMG_2517

Seglingen från Soller till Puerto Pollensa gick fint, väderfilerna hade lovat 15 knop och vi fick 15 sekundmeter… men så är det här! Här ägnar sig två män åt att låsa fast jollen i Puerto Pollensa;)

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

I Cala Ratjada på ostkusten hittade vi en liten grotta att köra in i och en liten vik att bada i med jollen!

IMG_2518

Här har vi kockarna på Saga som grillade skaldjur och bläckfisk till oss! Bläckfisk har vi inte grillat på båten sedan Irene och Thomas på Lira seglade med oss förra året…

IMG_2520

Och så var det dags att lämna oss, fast den bokade shuttle-bussen kom inte… och det blev taxi till Palma istället!

Astrid på besök!

Förra tisdagen kom Astrid flygandes från Sverige för att segla med oss från Porto Pollensa och träffa en kompis i Palma, så det blev lite hop-on-hop-off…  Så roligt att ha henne här men tiden går fort och i måndags var det hemresa igen. Det har blivit ankringsvikar mest senaste tiden och en tur upp i bergen till Pollensa som var en vacker lite sömnig stad.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Astrids första dag på båten i Cala Formentor. Väldigt vacker ankringsvik, där finns 3 restauranger iland men ingen har wifi -och kände oss lite isolerade;)

IMG_2412IMG_2400IMG_2398

I Pollensa finns det en trappa som har 365 steg och leder upp till en liten kyrka med fantastisk utsikt! Väl nere igen hittade vi detta lilla hotell som kändes helt tidlöst… och så alla dessa citronträd…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIMG_2408

Högst upp på ett bostadshus var denna ”installation”, mycket märklig – men skylten som satt på en stenvägg gillade vi!

IMG_2429OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

På Saga äter vi både ”nyttig” mat och mindre nyttig.. och har man handlat frukt och grönsaker på marknad så måste det sköljas innan det kommer in i båten för att inte bjuda in tråkiga gäster såsom kackerlackor och andra insekter.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Detta fotot är lite svårt att tyda men en eftermiddag när vi ska in och ankra i Porto Pollensa-viken  blåser det upp vindbyar  till 15-16 s/m och vi ser en person ligga i vattnet vid en upp och nedvänd kajak, vi får upp kvinnan och kajaken i Saga. Hennes man och 2 yngre barn har hängt sig fast i en ankrad båt och efter att vi själva ankrat så får Klas och Astrid åka ut på räddningsuppdrag och köra in den lilla familjen till hamnen. Ett av barnen vågade först inte släppa taget om den ankrade båten… Kajakuthyraren hade sagt till dem att det inte skulle blåsa den dagen, sanslöst oansvarigt..

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Så i måndags kväll var det hemresa för Astrid och vi sitter på busshållplatsen i PortoPetro och väntar på bussen till Palma, den var bara 45 minuter sen…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIMG_2467

Dagen efter skulle Klas och jag roa oss på egen hand och då seglade vi till Puerto de Cala Figuera och drog in en tamp i bogpropelern, så nu ska båten upp på land och repareras i nästa vecka när CarlJohan kommer med delar från Sverige – annars var Cala Figuerera fint!

Med gäster på ett blåsigt Mallorca!

För en vecka sedan anlände Gunilla och Stefan till oss för en veckas segling! Att ta sig runt med buss på Mallorca fungerar väldigt bra och våra gäster tog sig till ankarviken i Santa Ponsa på västsidan av Mallorca smidigt där vi mötte upp eller rättare sagt de var redan där när vi kom med jollen..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi har rört oss runt sydost-kusten på Mallorca i olika ankarvikar och de senaste dagarna i marinan Porto Cristo. Vindarna har nog inte varit riktigt med oss men vi har haft väldigt roligt och härligt ändå! Vädret är ju som det är…  och väldigt växlande, vilket vi nog inte har förstått förrän nu!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cala Fornells var en fin liten ankarvik!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I San Jordi såg vi utvecklingen från vattenskidåkning till Vattenskoter med högtryck under ”galoscherna” – såg väldigt roligt men svårbalanserat ut…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fina dagar på havet!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Svägerskorna är iland vid ankarviken Porto Pedro!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Syskonen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Och så har vi  kommit i hamn i Marinan Porto Cristo efter 26 dagar för ankar – då blir det dags för klippning!

IMG_2346

Fiskehamnen i Porto Cristo hade inte såå mycket yta- mest nöjesbåtar…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Så fick vi vara lite turister och se saltstensgrottor förstås – imponerande dock!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sista kvällen med Gunilla och Stefan blev middag på Club Nautico i marinan och idag har de tagit bussen vidare mot egna äventyr i ytterligare en vecka här på Mallorca – Vi kommer att sakna dem – och ja, vi har haft ganska bra struktur nu när Stefan varit med oss..