Slut på segelsäsongen 2015

Så var det dags för Saga att få komma upp på land, egentligen för första gången sedan vi seglade från Sverige för 3 säsongen sedan – förutom en liten snabbis på Mallorca när bogprop blivit skadad! . Vintervilan för Saga denna vinter blir på Manolo Island Yacht Yard i Valletta. Finns f.ö inte så många fler ställen på Malta där båten kan förvaras på land – så Klas kan känna sig trygg..

IMG_5254

Upptagningen gick fint, Saga fick trästöttor och högtryckstvätt samt besök av några ankor som tydligen gillade algerna som spolades av!

IMG_5261OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hamnen på Gozo har ett tankställe men Valetta har bara en flytande tankbåt! Vi gillade den tankbåten – de var vänliga nog att köpa vår gummi-jolle för 100 Euro trots att den var ett loss – men deras var ett ännu sämre skick. Alla blev glada fast vi nog mest som blev av med vår!

Vi hyrde lägenhet i Valetta sista 2 veckorna och min mamma Karin flög själv ned till oss!                       IMG_5309

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIMG_5357

En mycket varm sista vecka men blandat med båtunderhåll fick vi också turista på fantastiska Malta med sin fantastiska historia och som faktiskt har en hel del bra restauranger men sämre med lokala marknader för färska livsmedel – misstänker att vi blivit väldigt bortskämda med detta i Italien..

IMG_5185

Instämmer i ovanstående! Tack ni som har följt oss – Välkomna tillbaka 2016!

Malta!

Planen var väl att vi skulle segla lite längre på Sicilien men eftersom vi längtat till Malta och vindarna skulle bli fina drog vi iväg en tidig morgon! Vi fick dock ingen vind alls och vår Nanni-motor fick jobba istället…

Malta och Gozo är de 2 största öarna  och så finns det 2 mindre öar Comino och Filfla. Hamnen Mgarr  på Gozo var första målet – Malta är ju med i EU men fortfarande behöver de som kommer sjövägen klarera in… och på Gozo ska det vara lite smidigare … och det var det!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maltesiska gästflaggan hissad och gul Q-flagg likaså för att visa att vi inte är smittade… Ja vi vet att dessa 2 flaggor egentligen inte ska hissas samtidigt men eftersom kommentarsfältet inte fungerar här så kan ingen kommentera detta lilla fel;-)

IMG_5129IMG_5182IMG_5143

Mgarr är lite fint.. förutom färjorna som går nästan i skytteltrafik mellan Gozo och Malta så är det en liten fiskehamn och så här fint har man löst sättet att ta sig iland när båten ligger på boj – lilla båten blir lilla färjan! Hästar behöver också svalka – och gillar tydligen även att simma, längst bort i fotot syns en häst simma.. Så här ser det ut när vi handlar,  stor ryggsäck och dragvagn – denna är faktiskt den bästa vi haft – hur stadig som helst….

IMG_5133IMG_5169

En kväll kom Vallettas symfoni-orkester på besök i hamnen och spelade på en flytande flotte – häftigt!! En annan kväll jazz-uppträdande i stan – allt gratis och väldigt bra!

Vi har också fått lyssna till mycket musik i olika ankarvikar ska vi också tala om -ibland körs det ut båtar med turister för discokvällar -och det är inte lika njutbart… man sitter fint i sittbrunnen i mörkret och helt plötsligt kommer en båt farande fullt upplyst och högtalarna på max och ankrar…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

En av fina ankarvikar på Malta och Klas roar sig med det konstanta underhållet och polerandet av Saga…

IMG_5194OLYMPUS DIGITAL CAMERAIMG_5211

I veckan körde vi in i Grand Harbour i Valetta, härlig känsla – 2012 flög vi hit och stod och tittade ut över Grand Harbour och nu kom vi sjövägen….

IMG_5186

Till sist får det bli en liten figur igen.. I den lilla fiskebyn Marsaxlokk träffade vi denne lille pojke och hans katt!

Syrakusa mest!

Ankarviken i Taormina var vi till slut färdiga med och seglingen fortsatte söderut mot Syrakusa!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Etna breder ut sig när vi lämnar!

IMG_0471IMG_5003

När vi anlände till Syrakusa blev det hamnplats i porto Marmoreo, egentligen privat hamn men vi hade tur och fick plats bredvid en mycket trevlig engelsman som sålt av sitt boende i London och nu tillbringade sin tid här på sin båt! Vi fick också fin solnedgång och en promenad i Ortiga som är den gamla delen av staden – Katredalen var vacker men eftersom det finns så mycket gammalt här från f.Kr så räknas den inte in som sevärdhet tror vi…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIMG_5052

Syrakusa är en av de första och största grekiska kolonierna på Sicilien och hade sin storhetstid mellan 480 år f.Kr fram till 211 år f.Kr då Romarna intog Syrakusa. Grekiska teatern som vi bl.a besökte är fantastisk och ligger så vackert med utsikt över havet! Vi såg också Katakomben där man tror Arkimedes begravdes. Född i Syrakusa och var berömd matematiker och uppfinnare av bl.a Arkimedes princip.. dödades 212 f.Kr av en romersk soldat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIMG_5049

Latomia del Paradiso – vi besökte stenbrottet där grottan som kallas Dionysis öra fanns, Dionysis var en av envåldshärskarna under den grekiska perioden och i grottan hölls fångar och slavar – Dionysis kunde höra vad de sa  därinne i grottan…  Klas och jag testade – hörde precis de han sa därinne när jag stod på utsidan…

I parken denna fina soffa från f.Kr…

 

IMG_5010OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Såklart måste vi besöka Santa Lucia-Katredalen eftersom vår Lucia kommer härifrån och svenska Lucior kommer hit varje år… Denna kyrka från barock-tiden är byggd  på ett grekiskt antikt tempel, lite mysko av de kristna faktiskt.. Under kyrkan katakomber en masse som under andra världskriget användes som skyddsrum – dock inga begravda kvar då! Katakomben där Lucia begravdes syns i fotot under altartavlan men numera är hon begravd i Venedig!

IMG_5062 IMG_5066

Fin marknad varje morgon i Syrakusa – här har vi spanat in både ostron, musslor och volonger(små snäckor) som vi sedan köpte och hade till middag! Till lunch blev det bläckfisk för mig och fisk för Klas på marknadsplatsen…

IMG_5058OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Så lämnar vi Syrakusa, rundar Capo Passero och anländer till ankringsviken och den lilla staden Porto Palo  och fin solnedgång:-)

IMG_5092

Porto Palo har den största lilla fiskeflottan vi sett – mest små fiskebåtar faktiskt, vi fick ha jollen dubbelparkerad utanför de små…

 

Sicilien, Cefalu till Taormina!

Lördag kväll den 8 augusti när vi fortfarande var kvar i Cefalu gick vi in till stan för att hämta    William på tågstationen, han kom från Sverige och skulle segla med oss i en vecka!  Vi hann vara i stan i ca 45 min. och sedan kom från ingenstans en rejäl åsk och regnby som fick alla barer och restauranger att stänga snabbt, vi hann inte betala ens… skynda oss tillbaka, en 20 minuters promenad i ösregn, vind och åska till vår ankarvik och marinan där vår jolle låg vid en flytbrygga.. bryggan gick inte att komma ut på och Saga låg ankrad och skuttade runt med de andra ankrade båtarna hej vilt i mörkret som lystes upp av blixtarna och sjöräddningsbåtar körde runt en del..  En timme senare kom William och då var vädret över men vår gummijolle hade tyvärr fått lite stryk av flytbryggan – Främre pontonerna punkterade bl.a… men vi är tacksamma att ankare och kätting höll och Saga inte draggade..  Dagen efter fick vi reda på av marinan att det hade blåst ca 30 m/s och 40 m/s i byarna!

IMG_4833IMG_4836OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cefalu precis innan ovädret, den sorgliga synen av jollen på kvällen och upphängd i däverterna morgonen efter…  vi lyckades ändå fixa och laga jollen provisoriskt fast den är väl antagligen körd.. – och är ju ganska nödvändig eftersom vi mestadels ankrar med Saga.

Sedan blev det segling till de Lipariska öarna norr om Sicilien!

IMG_0444OLYMPUS DIGITAL CAMERAIMG_4852

William badade på 1000 meters djup i Tyrrenska havet och sedan anlände vi till ön Vulcano som för övrigt luktar svavel även om vulkanen är utslocknad- detta ger möjlighet till varma lerbad som anses nyttigt men som vi inte hade möjlighet att testa för där väntade ett nytt regn och åskväder.. Dagen efter fick vi handla färska räkor av fiskarna och på kvällen blev det grillade räkor!

Nästa ö blev Lipari med ytterligare åskväder hårda vindar tyvärr, så inte mycket tillfälle att utforska den ön. Salina blev nästa stopp och vädret lite vänligare inställt!

IMG_4855IMG_4862IMG_4864

Glassen är förstås suverän här! Denna lustiga lilla figur/staty fanns utanför kyrkan… och denna lilla sjöbod Salina-style var rätt söt!

IMG_4869

Så är vi på väg mot Stromboli som fortfarande är aktiv och har så varit i ca 2000 år! Det blev nattsegling dit och vi fick se gnistor och glödande klot komma ur vulkanen – men det fastnade ju tyvärr inte särskilt snyggt på bild tyvärr..

Nattseglingen fortsatte mot Messina och där mötte oss dessa märkliga båtar – som fångar svärdfisk genom att utkiken i toppen kollar in var fisken är och männen i fören på bogsprötet(som är längre än båten) dödar fisken med Harpun! I Messina lämnade William oss för Sverige igen.

IMG_0468

Vår segling gick vidare till Taormina! Fina ankarvikar och även kan man ligga på boj hos George som är en engelsman från Malta, det kostar dock… En av anledningarna till att stanna här var pga vulkanen Etna! Vi vandrade upp till den lilla staden Taormina som är väldigt mysig men med mycket turister såklart.

IMG_4923IMG_4918IMG_2129

Den största behållningen var den grekiska teatern som byggdes av grekerna 200 f.Kr! Den användes som teater men även för gladiatorspel! Här är opera-kvällar under säsong och akustiken är fantastisk och dessutom hittade vi denna lilla skulptur:-)

IMG_4945IMG_4877

På vägen ned till ankringsviken fann vi denna utsikt och även delvis mogna björnbär…

Och så blev det guidad heldagstur på Etna!  Vulkanen Etna, är Europas största och i högsta grad aktiv, når över 3000 m över havet och har ett flertal kratrar. Grekerna trodde att eldguden Hefaistos bodde där och smidde Zeus blixtar med hjälp av eld och lava.

IMG_4974IMG_4955IMG_4968OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Här är några bilder bl.a är det intressant att se hur vissa växter och blommor klarar av att förhållandevis snabbt få fäste i lavan och växa. Björk, liknar vår fjällbjörk men är en speciell sort som bara finns här. Det lilla kapellet restes då lokalbefolkningen använder sin tro till att stoppa lavan -och tittar man i kapellet så har lavan stoppat precis där… Lavaströmmarna har bildat grottor – och för att krypa ned i dessa klär vi oss i hjälm! Det är på många sätt ett  slags månlandskap men ändå vackert!

 

Från Sardinien till Sicilien!

Så seglade vi så småningom till Cagliari på Sardiniens sydkust efter några ankarstopp på vägen! I Cagliari blev det marina-läge för Saga och jobbigt varmt – åtminstone för mig som ogillar hamnar – ingen svalka, inget bad… men Cagliari var en mysig stad med gamla kvarter och förstås fästning och Fort som naturligtvis var strategiskt högt beläget och = branta backar  att vandra upp för! Sedan hade vi ju förstås ärenden som man alltid har… Vi  hade nästan slut på våra kolsyrepatroner till Soda-streamern och det är ju ett ett i-landsproblem men väldigt trevligt att ha ändå;-) Vi hittade!

IMG_2047IMG_4778IMG_4777

Första bilden är på en svetthög på väg upp till Fortet och fästningen i Cagliari.. Vi hyrde bil och den enda och största bilen att uppbringa med kort och oplanerat varsel var denna Smart! Klas fick dock plats även om ryggen nästan satt i bakluckan som tur var hade vi inte så mycket övernattningsgrejer med oss.. Vi har haft en del besvär på Sardinien att bli av med våra sopor bl.a för att vi oftast ankrar.. och marinorna inte vill ta emot vårt skräp.. men på marinan i Cagliari var det löst på ett smidigt sätt med shoppingvagnar.. undrar var det tog vägen sedan…

IMG_4740IMG_4730

På vår lilla tripp besökte vi bl.a Su Nuraxi, de äldsta byggnaderna byggdes ca 1800 f Kr. av Nurager och bestod av Borg(såklart) försvarsverk och bostäder med både ett och flera rum. Su Nuraxi beboddes i nästan 2000 år. Utgrävningar startade så sent som på 1950-talet..

IMG_4784OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Så lämnade vi Sardinien i soluppgången och sedan var det jag som hade turen med vakten i nästa soluppgång:-)

IMG_4801IMG_2078

Vi anlände 30 timmar senare till den lilla ön Ustica ca 10 timmars segling från Sarinien och så här såg deras hamn ut från havet – och land…

IMG_2082IMG_4804

Här får jag posera på huvudgatan och bakom mig är den lilla fina kyrkan.. Klas poserar med en kall öl och är något deppig över att den serverades i sejdel, ibland får även han offra sig…

IMG_4821OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cefalu, norra Sicilien anlände vi till igår, fin liten stad och vacker ankringsvik intill en liten hamn!

IMG_4827IMG_4830

I viken låg en svensk båt Augusta af Alingsås med Stefan ombord som vi umgåtts med under dagen! Till sist en liten bild på en liten rar trehjulig bil som passar ypperligt i detta klimatet.. som fortfarande bjuder på 33 grader i vattnet och ännu mer på land..

Nu känns det lite som vår seglings-säsong börjar ta slut nästan.. Har bokat vinterplats för Saga på land på Malta och reser hem därifrån 1 oktober!

 

Esmeralda-kusten, Sardinien

Så gick det några dagar, vi fick bl.a fel på generatorn som är ganska trevlig att ha för oss – ger ström när vi ankrar för att hålla igång kylar, göra vatten, ladda osv.. Klas roade sig i motor-rummet ganska mycket och länge – där inne är det inte heller så svalt..

Därefter fick vi CarlJohan och Nellie på besök! Vi hämtade upp dem i Olbia, där finns det en kaj som är gratis vilket är ovanligt här på Sardinien – vanligtvis mycket dyra Marinor – men det undviker man gärna ändå – här finns så många fina ankringsvikar!

De seglade med oss längs Esmeraldakusten dvs på östsidan av Sardinien. Vi har haft rejält varma dagar, upp mot 35-38 grader och energin räcker mest till för att bada….

IMG_4640

Nyanlända!

IMG_4611

Från dag 1 har Nellie spanat och väntat på att Delfiner ska dyka upp, i år har vi bara sett delfiner en gång innan men på fjärde dagen kom det ett litet gäng som höll oss sällskap i nästan en timme. Ja, vi har fotat – det blev som vanligt inte så mycket delfiner som fastnade på bild men fina filmer – fast det funkar inte att lägga ut på denna blogg..

IMG_4669IMG_4633OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Våra Paddelbrädor har använts på lite olika sätt senaste veckan, förutom att stå upp och paddla på vanligt sätt har CarlJohan använt brädan för vattenskidåkning, de har yogat och tränat på brädorna och knött sig båda på samma bräda för utflykter..

IMG_4631IMG_4677

Veckans grillmästare – och som vanligt är Klas väldigt nöjd med att dela med sig av denna syssla!  Badbild!

IMG_2013IMG_1996

En vecka går så fort och efter vi lämnat av CarlJohan och Nellie i Olbia igen blev vi kvar på gratis-kajen en natt pga vindvarning, på kvällen var det roddtävling i hamnen och det firade bogserbåten med att spola vattenkaskader…

IMG_4717

Staden Olbia ligger längst in i en bukt- vi seglade iväg på morgonen, ca 1 timme att ta sig ur  bukten med fina vindar och när vi viker runt hörnet söderöver kommer Ponente (starka västvindar) farande med 22 sek/m..  5 timmar senare ligger vi ankrade utanför La Caletta där vi stämt träff med våra JRSK-klubbkamrater Roger och Agneta på Spindrift som är på väg norröver och ska övervintra båten i Rom efter många år i Grekland!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Här kommer de farande till Saga!

Vi hade en trevlig och rolig dag och kväll tillsammans!

Nu ligger vi ankrade utanför den lilla staden Arbatax för att så småningom dra oss till sydsidan av Sardinien.

Sardinien – mest La Maddalena Nationalpark

För drygt en vecka sedan kom AnnaMaria och Anton för att segla med oss!

Vi har seglat mestadels i La Maddalena Archipelagon som är ett Nationalpark och marinreservat på nordostsidan av Sardinien. Detta innebär många restriktioner och förbud, bl.a på sina ställen får man inte ankra utan ska ligga på boj… Det skojiga är att den informationen är skriftlig och man betalar för att ligga i ankarvikar men i verkligheten finns inte en enda boj utan havsbotten skövlas av ett stort antal ankarliggare dagligen… men skärgården är vacker i allafall!

IMG_4563IMG_4570

Vi hade beställt milda vindar denna veckan men som vanligt häromkring så ville Mistralen från Frankrike även blanda sig i.. Fint nog finns det ankarvikar som skyddar mot både vindar och swell (dvs vågor från annat håll än vinden) i Maddalena -skärgården.

IMG_4537

Här ligger vi ankrade i Porto Palma, en ganska stor vik där det även finns segelskola, det var 30  grader i luften,  30 grader i vattnet och vindarna var 30 knop – och vi hade första parkett för alla små segelbåtar som kapsejsade i stort sett hela tiden.

IMG_4529IMG_4558OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Saker som man kan roa sig med är bl.a paddla bräda, stående, sittande, ensam eller två är fritt;-) AnnaMaria provar en av våra nya snorklar – lite annorlunda modell faktiskt… Klas och AnnaMaria jämför magstorlek fast Klas fuskar och drar in sin mage:-)

IMG_4518OLYMPUS DIGITAL CAMERAIMG_4505

Vi grillar en hel del, Anton tar gärna över den sysslan… Mittenfotot är lite udda – Klas tog det i vattnet ngn vecka innan, vi undrade lite vad det var för något – och veckan efter är vi tillbaka i samma vik  och då hittar AnnaMaria och Anton det som visade sig vara ett snäckskal när de snorklade!

IMG_4583OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En av alla fina kvällar på Sardinien,konstig nog dricker vi Roslagssnaps, nej vi är inte sneda – det är flaskan..

IMG_4534

I den lilla staden la Maddalena satt herr Garabaldi så fridsamt och väntade på att jag skulle fota honom… och det gjorde jag, för det var längesedan jag träffade en sådan figur;-)

 

 

Från Rom till Korsika och Sardinien

Så var vi tillbaka i Rom efter vår lilla tripp till Göteborg!

IMG_4498

Här är en av anledningarna att åka hem – att få träffa lilla barnbarnet Saga!

Lite turistande blev det i några dagar, även om vi varit här förr så finns det mycket att se eller bara vandra runt!

IMG_4453IMG_4354IMG_4360

Favoriten är Pantheon, byggdes år 118 e Kr och med sitt fantastiska hål i kupolens mitt kan man bara stilla beundra…  Trastevere som betyder ”på andra sidan Tibern”  var förr arbetarkvarter men är nu vilsamma kvarter att vandra runt i – och lokala herrgänget sitter utanför och kollar in oss turister ..mitt i Rom känns ändå Tibern ganska off på sina ställen!

IMG_4369

Monumentet Tutti Potenziale Bersagli från 1995 är tillägnat alla offer från nazismen, rasism och alla förföljda minoriteter i världen..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Överseglingen till Korsika från Rom tog ca 28 timmar i fint väder med lugna vindar, här är soluppgång på mitt pass!

IMG_4457imageimage

Vi seglade in till Bonafacio på Korsikas södra udde, vi var ju på Korsika förra säsongen också men kom då inte så långt söderöver! Härliga bergsformationer och naturligtvis det obligatoriska Citadellet/Fortet!

IMG_4418imageIMG_4403

Ytterligare bild på Citadellet, en mås som gärna ville posera och så hittade jag en gammal dörr från 1881 i den gamla staden!

IMG_4488OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sydost om Korsika finns några öar – Ile Cavallo och Lavezzi som har fina ankringsvikar med ett antal grund – så vi kände oss nästan som i Bohuslän när det gällde navigeringen.. vackra klippor och härligt vatten! Vi träffade en norsk familj som seglat här och på Sardinien i många år…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Solnedgång i Porto Lisca, första kvällen på Sardinien!