Capraia och Elba!

Capraia Isola tillhör en av öarna utanför Toscana en vacker men ganska otillgänglig ö generellt. Vintertid är ca 80 personer bosatta här, sommartid ca 400.  Fram till 1986 en fängelse-ö, vilket inte är något man direkt vill prata om.. och därefter fick ön National-parks-status. För seglare innebär det främst restriktioner gällande ankring, fast finns ändå väldigt få ankringsvikar.. Nu var det ändå inte aktuellt då vindarna var för hårda de dagar vi var där. Fina vandringsleder fanns däremot och det är främst det som nästan alla besökare ägnar sig åt. Ön har en liten hamn och en liten by strax ovanför. Såklart ett Fort och kyrka, några små restauranger och butiker. Mycket vilsam ö!

Lustigt nog kom en Franskflaggad Nyare Najad 505 in i hamnen strax efter oss, de kände väl till vår Saga och var goda vänner till de förra tyska ägarna – världen är liten..

IMG_3978IMG_3972IMG_3997

Fin utsikt, fina vandringar och sedan bråttom till lunchen!

IMG_4005

Denna rara Rocka simmade runt i hamnen på Capraia..

Och så kom vi till Elba! Vissa ställen har kan man ha en speciell längtan till, kanske pga av något man läst om för många år sedan och så var det för mig… Nu är ju Elba större än vi trodde förstås..

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIMG_4105

Fina ankringsvikar finns och vi har fått använda våra SUP-brädor(stand-up-paddleboard) -Fortfarande så roligt!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIMG_4047

Portoferrraio är den största staden på Elba!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIMG_4064IMG_4075

Vi besökte förstås bostaden där Napoleon bodde under sin landsförvisning från Frankrike – den varade ju bara i knappt 2 år och han hade både flott bostad i Portoferrario och sommarbostad några mil bort… Han hade lämnat kvar sin fältsäng, den var väldigt kort…

Vi träffade en ung man från Luleå som hade haft sin stålbåt på Elba i 2 år för reparation – den kom inte längre.. Han och 2 kamrater hade köpt båten i Sverige för att segla jorden runt . Rosten var nu reparerad men pengarna slut och de skulle försöka segla båten tillbaka till Sverige i sommar…

Vi blir kvar på Elba ett tag till:) och fortfarande ingen ordning på kommentarsfältet, tyvärr..


Kommentera