Isola del Giglio – Isola di Giannutri – Rom!

Av de återstående öarna i den Toscanska arkipelagen var det några vi inte fick gå i land eller ankra utanför. Den lilla ön Pianosa som är Nationalpark, nästan helt platt ca 30 m hög , man ser byggnaderna innan man ser ön… ej heller ön Montecristo som är ett naturreservat, 650 meter hög och konformad. Alexandre Dumas valde i alla fall ön när han skrev Greven av Montecristo…

Vi seglade till Isola del Giglio -som kanske blivit mest känt under senare år för den onödiga grundstötningen av kryssningsfartyget Costa Concordia i januari 2013. Det var ju mycket skriverier om bl.a den fege kaptenen och ett antal människor dog ju tyvärr även om fartyget gick på grund väldigt nära ön- när man ser på sjökorten här begriper man inte hur det stora fartyget med 4000 passagerare kunde gå så nära land…

IMG_4247IMG_4248

Det undrade nog denne vackre sjöman i brons också…   öns hamn – Giglio porto

Vacker ö var det i alla fall, fina och väldigt branta vandringsleder fanns.. vi vandrade upp till  Castello Giglio som är en fästning och liten by dit befolkningen förr tog sig när piraterna kom för att länsa ön!

IMG_4251IMG_4256IMG_4264

Här har vi lämnat lilla gummi inför vandring, foto är från vandrings-leden och strax innan vi var framme i Castello Giglio högst upp på ön hittade vi en vilobänk med skugga….

IMG_4269IMG_4273

Uppe i den lilla byn och det bästa var att det fanns en buss ned tillbaka…

IMG_4275IMG_4279

En, vad vi tror mycket gammal dörr lät sig fotograferas, gatunamn vet vi ej men de som äger dörren bor på nr 23…. När vi kom tillbaka ned till lilla gummi så satt dessa 2 damer parkerade i sina campingstolar intill – fick någon slags känsla av 70-tal;-)

Ytterligare en ö blev det – Isola di Giannutri som är Nationalpark och marinreservat vilket betyder att man inte kan gå lös på ön och bara får lov att ta sig in till ön i vissa zoner samt bara ankra i dessa zoner också… Vi vet att det finns ruiner från romerska villor här på ön men man får inte gå fritt…

IMG_4284IMG_4282

Ankringsviken hade en fantastisk färg, så häftigt! Dessa skyltar på ön fanns precis överallt – vi försökte ta oss runt lite men ön hade en känsla av övergivenhet över sig… inga människor fast fiskmåsar och trutar var det väldigt gott om..

Sedan seglade vi ifrån Toscana och in i det Tyrrenska havet, namnet kommer från det antika folket tirreni mera kända som etrusker. Det blev en natts ankring utanför Santa Marinella vid fastlandet igen. Åska och regn, tack så mycket…

Och nu ligger vi i hamn, närmare bestämt i Fiumicino Canal, marina Darsena Traiano utanför Rom! Här ska Saga ligga i 10 dagar medan vi flyger hem till Göteborg och roar oss med barnbarn, barn och föräldrar!

IMG_4290IMG_4296

På väg in i kanalen, mest fiskebåtar längs med kanalkanterna! Marinan – känns lite vilsamt att sova i hamn nu – efter 3 veckors ankring:-)


Kommentera