Syrakusa mest!

Ankarviken i Taormina var vi till slut färdiga med och seglingen fortsatte söderut mot Syrakusa!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Etna breder ut sig när vi lämnar!

IMG_0471IMG_5003

När vi anlände till Syrakusa blev det hamnplats i porto Marmoreo, egentligen privat hamn men vi hade tur och fick plats bredvid en mycket trevlig engelsman som sålt av sitt boende i London och nu tillbringade sin tid här på sin båt! Vi fick också fin solnedgång och en promenad i Ortiga som är den gamla delen av staden – Katredalen var vacker men eftersom det finns så mycket gammalt här från f.Kr så räknas den inte in som sevärdhet tror vi…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIMG_5052

Syrakusa är en av de första och största grekiska kolonierna på Sicilien och hade sin storhetstid mellan 480 år f.Kr fram till 211 år f.Kr då Romarna intog Syrakusa. Grekiska teatern som vi bl.a besökte är fantastisk och ligger så vackert med utsikt över havet! Vi såg också Katakomben där man tror Arkimedes begravdes. Född i Syrakusa och var berömd matematiker och uppfinnare av bl.a Arkimedes princip.. dödades 212 f.Kr av en romersk soldat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIMG_5049

Latomia del Paradiso – vi besökte stenbrottet där grottan som kallas Dionysis öra fanns, Dionysis var en av envåldshärskarna under den grekiska perioden och i grottan hölls fångar och slavar – Dionysis kunde höra vad de sa  därinne i grottan…  Klas och jag testade – hörde precis de han sa därinne när jag stod på utsidan…

I parken denna fina soffa från f.Kr…

 

IMG_5010OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Såklart måste vi besöka Santa Lucia-Katredalen eftersom vår Lucia kommer härifrån och svenska Lucior kommer hit varje år… Denna kyrka från barock-tiden är byggd  på ett grekiskt antikt tempel, lite mysko av de kristna faktiskt.. Under kyrkan katakomber en masse som under andra världskriget användes som skyddsrum – dock inga begravda kvar då! Katakomben där Lucia begravdes syns i fotot under altartavlan men numera är hon begravd i Venedig!

IMG_5062 IMG_5066

Fin marknad varje morgon i Syrakusa – här har vi spanat in både ostron, musslor och volonger(små snäckor) som vi sedan köpte och hade till middag! Till lunch blev det bläckfisk för mig och fisk för Klas på marknadsplatsen…

IMG_5058OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Så lämnar vi Syrakusa, rundar Capo Passero och anländer till ankringsviken och den lilla staden Porto Palo  och fin solnedgång:-)

IMG_5092

Porto Palo har den största lilla fiskeflottan vi sett – mest små fiskebåtar faktiskt, vi fick ha jollen dubbelparkerad utanför de små…

 


Kommentera