Santiago de Compostela

Igår blev en utflyktsdag med tåg till Santiago de Compostela som är huvudstad i regionen Galicien och en av Europas viktigaste vallfartsorter.
År 813 upptäcktes här en grav som man ansåg tillhöra aposteln Jakob den äldre och sedan dess har pilgrimer strömmat hit och gör fortfarande. Den gamla delen av stan vimlar av vandrare i alla åldrar. Här finns en stor katedral, som byggdes under 1000-talet. Hit söker sig många pilgrimer för att avsluta vandringen med pilgrimsmässan och även vi som inte vandrat mer än runt stan slank in på denna mässa.. Får väl erkänna att vi bara var med sista 15 minuterna men det avslutades på ett mycket dramatiskt sätt då butofumerion, som är ett 54 kilo tungt rökelsekar i silver, svängs fram och tillbaka i en 80 m lång bana framför altaret så att det nästan nuddar vid katedralens tak. Man undrar vad som hänt om den lossnat från repet..

IMG_1282

På kvällen kom våra vänner Irene och Thomas på Lira farandes från dimman som förföljt dem den senaste veckan på deras segling. Här i A Coruna har det varit dimfritt.. ända fram tills nu:)


Kommentera