Sista Sagan för i år..

Vi roar oss tappert här på Saga…  Efter senaste inlägget från oss på Gouvia marina på Korfu var tanken att vi skulle möta upp Irene och Thomas på Lira som vi inte seglat gemensamt med sedan våren och sommaren 2013 – men icke för det vankades oväder(igen) med mycket regn vindar och åska förstås. Vi valde att bli  kvar i marinan i några dagar medan Lira låg ankrade och fick blixtnedslag och lite draggande av ankare några nätter – inte roligt!

imageimage

men efter regn kommer ju solsken och några dagar senare ankrar vi utanför Sivota och då är allt toppen igen – man glömmer fort…

Dagen efter var det i alla fall dags att träffa våra seglarvänner närmare bestämt i Lakka en fin ankringsvis på ön Paxos norra udde -Härligt!

image

imageimage

Vi delade till och med ankare… och Irene fick paddlat lite!

Efter några dagar skildes vi åt, –Lira till Lefkas marina för att reparera sina instrument och vi  in till Ambrakikos inland från Preveza, väldigt vackert och ska vara mycket delfiner, hägrar och sköldpaddor bl.a men vi såg i stort sett nada – förutom någon ensam Häger som hängde runt de många fiskodlingarna.. vattnet grumligt för det är ju nästan en stor insjö.. Vi seglade i alla fall in till den lilla staden Vonitsa, i september känns det nästan som säsongen är över och väldigt fridfullt och gratis stadskaj:-) Ovanför staden är ett vackert Venetiansk fästning som vi promenerade upp till men det var stängt för renovering, utsikten var dock fin! Är man negativ eller!?

imageimage

Denna lilla kyrkan låg nedanför fästningen och vackert är det!

Sedan seglade vi till Lefkas stad för att inhandla nytt sim-kort dvs internetpåfyllning.. och sedan vidare söderöver mot Messalonghi som vart tänkt som vintervila för Saga.. av detta blev det intet, för när vi skulle lämna Lefkas stadskaj så fungerade inte laddningen till våra 24-voltsbatterier (haft lite problem med det innan men nu behövde det åtgärdas! Vi har ju också en generator som hjälper till att ladda batterierna och används när vi ligger ankrade och vill göra vatten i watermakern – den passade också på att balla ur just då när vi väntade på reparation så helt plötsligt befann vi oss i Lefkas marina för att få ström till Saga vilket inte erbjuds på stadskajen – som är nästan gratis…

Så Irene och Thomas på Lira fick vi passa på att umgås med igen . de väntade fortfarande på nya instrument i marinan!

image

Här är Liras sittbrunnslampa, egentillverkad av Thomas solhatt och väldigt rar!

Sedan vi kom till Grekland har vi hört många rykten om Messalonghi marina, de flesta mindre roliga och vi fick ta beslutet både på de rykten, åsikter och den tidsbrist vi helt plötsligt hade hamnat i pga våra laddningsproblem.. och Lefkas blev hastigt och lustigt Sagas vinterhamn, känns som ett bra val ändå!

imageimage

Ja, vi gillar grönsaker men vill helst äta dem själva – en eftermiddag ser avokadon och tomaterna ut så här i vårt hängnät  när jag kommer till båten..  Klas är ute någonstans och jag lovar att man känner sig rätt matt när man inser att en råtta kommit ombord… Pratar med vår båtgranne, en liten engelsk dam som informerar om att hennes båtgranne på andra sidan haft en råtta ombord och damen själv visar att hennes badrumsmatta som legat på däck har ett stort hål i mitten! För att göra en lite lång historia kort så fastnade ”vår” råtta natten efter på en klistermatta som vi riggat under diskbänken och bor nu på havets botten grrr.

imageimageimageimageimageimageimage

Så fick vi en sista vecka i ankarvikar med nästan inga andra segelbåtar, paddling och fantastisk natur!!

imageimg_2606

Dessa små miniatyrkyrkor ser man emellanåt här på Lefkas, står på lite udda ställen ex utanför industribyggnader – tror inte de används för tillbedjan dock:-)

Thomas konstaterar att bägaren är slut för oss på restaurang Nautilos här i Lefkas;-(annan tillbedjan) ;-))

img_2611

Middag med nya båtvänner och grannar på vår vinterbrygga;  Anne och Kess på Engla!

img_2622

Så den sista sorgligaoch vemodiga bilden för denna säsongen – för nu är Saga nästan inpackad när jag sitter och skriver detta och det är mörkt under skyddskapellet kan jag garantera, Klas är förstås väldigt nöjd med att vi fick ihop tältet detta året med!

 

 

 

Lämnar Kroatien

Tillbaka i Grekland, Joniska havet sedan 1 vecka! Sista 2 dagarna i Gouvia marina på Korfu pga regn åska och vindar..

Sista veckorna innan vårt seglingstillstånd tog slut i Kroatien hade vi härliga dagar med fina ankringsvikar, vandringar och vacker natur.

imageimageIMG_1857

Här några bilder från ön Brac!

imageimage

Här ligger vi ankrade med lina i land på den lilla ön Scedro som ligger mellan öarna Hvar och Korcula. Ön är ca 8 km lång och här finns det bara ca 30 personer bofasta men knökfullt med ankrade båtar. Vi hade en fin dag och kväll!  Vid 21-tiden kommer denna trevliga lille man med sin lilla båt och pannlampa och radar upp lokalt vin, olivolja och marmelader och vi handlade! Sedan berättar han att han är lite orolig för inatt blir det åska, regn och hårda vindar, ja det var ju fint att veta för det finns inte med på våra väderprognoser… och mycket riktigt så kommer vädret mitt i natten och det är fullkomligt kaos i ankarviken med båtar som släpper ankare, driver och fastar i linor och andras ankare. Vi klarar oss men inte mkt till sömn den natten. På morgonen är det bara några båtar kvar…

imageimageimage

Vi seglade sedan vidare till ön Korcula och viken Vela Luka, här var så vackert, även solnedgången!! Det blir ofta att man fotar den…

image

Vi gjorde ett besök i Korcula stad, gammal och fin men så otroligt mycket turister -så detta fotot är istället tagit från staden mot utsikten;-)

imageimage

Så kom vi till ön Lastovo och viken Skrivena Luka som var vårt sista stopp i Kroatien och där man måste klarera ut från landet. Ön ligger längst västerut, har ca 900 invånare och tillhörde senast Italien fram till 1945. Vi vandrade och hade fantastisk utsikt(över Korcula)!

imageimage

Lastovo är en fantastiskt grön ö och när vi vandrade fanns det kryddor att plocka, fikon, granat-äpplen, björnbär och även lite druvor plockade vi -fast de var odlade…

I Ubli, ett litet färjesamhälle dit båtarna från fastlandet anländer och där tullpolisen finns försökte vi klarera ut kvällen innan vi skulle segla mot Italien – gick inte trots att vi skulle lämna nästa morgon kl 05.00 , polisen skulle infinna sig 05.00 för utklarering.. Vi kommer dit men ingen polis.. en halvtimme senare skriver jag ett irriterat brev och lämnar tillsammans med våra papper och så seglar vi iväg mot Italien! – det kan vara så att vi lämnat olovandes och får böta om vi kommer tillbaka igen…

imageimage

Anländer till Italien och staden Vieste – nu är det slut på ankarvikar för ett tag!

imageimage

Kommit till Trani, gammal stad – där stannar vi i 4 dagar pga 15 -20 s/m – här finns inga öar som skyddar!

image

Vi hamnade i en stad, Mola di Bari när vi börjat röra oss söderöver igen – fanns inga gästplatser, fiskebåtarna ville inte dela med sig och vi fick på nåder lägga till en natt vid Dieselstationen.. I stan fanns inte en turist förutom oss det är vi säkra på, allt var ganska trist förutom denna privata trädgård som vi först trodde var en blomsterbutik!!

imageimage

Brindisi blev nästa hamn på vår färd, vi kom dit på en söndag em, lugnt men på kvällen mycket människor ute – som det är överallt egentligen i italien  – hela familjer ute och äter promenerar och roar sig till sent! Denna bilen med utombordare var vi inte ensamma om att fota – den gick fint i vattnet! Dessa färgglada ekor fanns för uthyrning!

imageimage

Monopoli blev vår favorit på den Italienska kusten! Gratis kaj;-)) fin gammal stad, lätt att cykla runt – cykelvägar! God mat -men det har vi fått hela tiden egentligen!

imageimageimage

Det här var en ny variant av självservice för oss; Om du inte har egen dunke – köp en och fyll med antingen vin eller olja, man kunde välja på rött eller vitt vin – kvalitén nämndes inte, inte heller på olivoljan… men billigt! kan tillägga att vi inte shoppade! Så lämnar vi Monopoli också.

image

Dags för Grekland och Joniska övärlden igen – snart framme i Othoni en liten utpost nordväst om Korfu! Väldigt vilsamt – några Tavernor runt hamnen och ankarviken, hus som är utslängda lite här och där..

imageimage

Vi träffar Babis som har en liten Taverna, han bjuder oss på en kaffe och öl, berättar att han studerat/arbetat i Umeå i 8 år för ett antal år sedan – pluggat psykologi men det är det ingen här som har råd att anlita! Äntligen en härlig stenstrand – som jag har längtat…

image

På Othoni klättrar hönorna i träd och äter vindruvor;-))

image

Tillbaka på Korfu efter 4 månader! Skönt när kyrkan kan göra lite nytta för någons tvätt!

imageimage

Ligger i Gouvia Marina strax norr om Korfu stad. En kväll är vi ute och äter med svenska seglar kamrater, på väg tillbaka så är det gatufest med helstekt get – tacksam för att vi redan ätit.. Kvällen efter är vi ute och äter själva – födelsedagsfirande!

 

 

 

 

Kroatien-Frankrike-Sverige

Så kom Gunilla och Stefan till oss i Split och vädret hade stabiliserat sig – Vi bryr oss inte så mycket om olika väder när vi seglar själva utan man anpassar sig men när vi har besök så blir det att vi önskar oss lagom med vindar och sol – helst!

IMG_1857IMG_1872

Här ligger vi ankrade i en liten vik på ön Solta, vi märker att det blir fler och fler charterbåtar för varje dag och svårt att hitta vikar som inte är ”knökade” av båtar…  Stefan intagit obligatoriska grillmästarrollen – det gör han med äran men piper lite över att vi inte har kolgrill;-))

IMG_1904IMG_1891IMG_1888

Här har vi ankrat utanför Komiza på ön Vis! Härliga färger på soldynorna i denna lilla butik. Fin utsikt över hamnen och vår ankring. Här har gubbarna på ljugarbänken placerat sig strategisk alldeles intill baren.. under tiden vi satt och tog en öl var det någon vänlig själ som bjöd dessa herrar på var sin öl också:-))

IMG_1897IMG_1899

Fortfarande Komiza och vi äter en fantastiskt god middag alldeles vid vattnet!

IMG_1914

Mitt på en husvägg växte denna lilla blomma ut från stupröret…

IMG_1923IMG_1920

En vecka går fort och här i Uvala Lucice på ön Brac ankrar vi sista kvällen med Gunilla och Stefan – Här klagar vi inte heller över maten eller den fina utsikten över Saga!

2 dagar senare flyger vi till Nice för att avsluta försäljningen av vår lilla lägenhet i Juan les Pins!

IMG_1935IMG_1955IMG_1956

Sista bilden från vår utsikt från lägenheten och så från vårt favoritställe hotel Belles Rives fina veranda!

Så passar vi på att flyga hem till Göteborg!

IMG_2051

Adam – den största lilla anledningen till att åka hem!

Nu är vi tillbaka i Kroatien igen sedan 2 dagar men ligger fortfarande kvar i marina Kastela i Split – lyckades pricka in Boran igen och haft upp till 25 m/s i vindarna med massor av regn och åska… men imorgon blir det segling igen!

Split till Zadar med retur

Tiden går fort och bloggen hänger inte inte riktigt med..  Tillbaka på Saga efter vår lilla tur till Göteborg seglade vi norröver och mötte upp våra vänner på Crux igen i den lilla orten Primosten, Malin och Christoffer var på besök hos dem och det blev lite SUP-bräda och middag tillsammans. Här ligger man helst på boj – gäller att komma i tid på dagen annars blir det ankring vilket inte är lika smidigt… vilket vi testade 10 dagar senare med resultat om-ankring några gånger och dagen efter satt ankaret fastkilat mellan två stenar och vissa problem att komma loss!

IMG_1563IMG_1557

Malin paddlar och den lille fiskegubben med sin katt sitter på stranden!

IMG_1575IMG_1584

Vi fortsatte vår segling och ankrade utanför ön Kakan och utanför Murter, fantastiskt vatten!

IMG_1596Detta kallas kvällsro tror vi!

IMG_1599

Så har vi anlänt till Zadar där vi ska hämta upp min lilla Astrid och hennes Viktor. I väntan på att de ska landa äter vi på en liten restaurang i närheten av marinan i Zadar. God mat för mig men Klas fick troligen häst eller möjligen hjortkött när han beställde biff – mer blått än rött kött…

IMG_1668IMG_1647IMG_1641

Så seglade vi från Zadar ut till Dugi Otok(som betyder lång ö) till norra udden – ankarviken Zaljev Pantera och med jollen hittade vi en liten restaurang i Veli Prat. Astrid är på lilla fotot lite upptagen med sin Iphone..

IMG_1711IMG_1703IMG_1659

Blir mer bilder än vanligt denna gång, fantastisk natur och fina Astrid&Viktor!

IMG_1674IMG_1698IMG_1705

Seglar sedan söderut till Kornati nationalpark. Vi hade köpt seglingstillstånd innan för 3 dagar, vilket är smart – nästan dubbelt så dyrt om man köper det på plats. Inte tillåtet att ankra var man vill men inte så mycket båtar och om det finns bojar är det gratis dvs ingår i priset för seglingstillståndet.

IMG_1653IMG_1663IMG_1685

Grillmästaren i full gång! Även vila från solen behövs! På kvällen då matchen mellan Tyskland och Frankrike sändes fanns det TV på den lilla strandrestaurangen i viken Striznja -även om det inte finns varken internet eller möjlighet att betala med kreditkort på Kornatiöarna.

IMG_1716

Här har vi fin utsikt över Saga i ankringsviken Uvala Mala Nozdra!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Viktor på tur uppe i masten!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Astrid snorklar!

IMG_1768

Så lämnar vi Astrid&Viktor i Trogir, tar jollen in i kanalen för att proviantera på Konzum inför att min lilla syster Anna-Karin och Henrik kommer till oss dagen efter!

IMG_1792IMG_1817

Nu är det nästan slut på högtrycket igen som vi har haft i nästan 2 veckor men vi lämnar Trogir och ankrar upp på ön Solta i viken Uvala Sesula! Sup-brädepremiär och en jolle-tur till till den lilla byn Maslinica blir det!

IMG_1805

Vi får även träffa några delfiner som (kanske) irrat sig in till fiskodlingen utanför vår ankringsvik, märkligt att man alltid blir lika lycklig varje gång delfiner kommer simmande:)) Första gången vi mött delfiner när vi kör med jollen..

IMG_1826IMG_1822

Henrik sköter grillen – vilket är obligatoriskt för våra gäster!(det gjorde han perfekt) Så ett foto på min fina lillasyster och mig! Här har vi ankrat i viken Uvala Necujam på Solta och får en öl på tavernan innan maten!

IMG_1833

Henrik spanar in och fotar ”jollen” till Pelorus II, en 115 meter lång superyacht som ligger utanför marinan Split Kastela som vi nu ligger i  -igen.. anledningen är den trevliga vinden Bora som kom häromdagen och hade sin kulmen inatt med över 30 m/s i byarna och härligt regn. Anna_karin och Henrik lämnade oss för nya äventyr innan dess och vi stannade kvar här i väntan på högtryck och våra nya gäster som kommer om 2 dagar!

Fortsatt segling i Dalmatien

Så kom Klas tillbaka från Sverige och vi seglade ut från marina Kastela mot öarna utanför Split igen. Detta område som kallas Dalmatien sträcker sig från Istrien i norr och söderut till Dubrovnic.

IMG_1255IMG_1262

Gamla stan i Split, här bilder från marknaden och en del av den romerska kejsarens Diocletianus palats som byggdes på 200-talet.

Vår upplevelse är att det är ganska många bojar i ankarvikarna, vilket ju är bra för havsbottnarna med tanke på alla charterbåtar som seglar här och även en trygghet(för oss) när alla dessa charterbåtar annars ska släppa sitt ankar och dra upp….

I denna viken Luka Tiha på ön Hvar fick jag äntligen till det att börja paddla på SUP-brädan igen(skyller på vindar regn fast jag hört att man gör det på vintern också;))!

IMG_1271

Vrboska är en liten fin by på Hvars norra sida, och ligger i en väl skyddad vik. Där sammanstrålade vi igen med Crux6 och Atlantis af Göteborg och åt för första gången Peka en dalmatisk maträtt som tillagas i vedugn.

IMG_1333

Vädret har varit fortsatt växlande med mycket regn, åska och vind så vi seglade till Vis som ligger längst ut i Adriatiska havet. Innan 1989 var ön militärt område och inga turister tilläts dit.

IMG_1352

IMG_1382IMG_1372

Vi fick i alla fall till en rejäl bergsvandring här mellan regnen! ”Lustigt” nog så var det så mycket spindelnät tvärs över stigarna med feta spindlar och deras byten men Klas rustade sig med detta vapen och beredde väg..:))

IMG_1401IMG_1394

Ankring Palmizana på ön Sveti Klement sydost om Hvar. Här har planterats en tropisk trädgård med palmer, yucca-träd, Aloe vera bl a och kaktusträd som ovanstående som snart är i blomning.

IMG_1290IMG_1282

Starigrad är den största staden på Hvar -men inte så stor och dit skulle vi för att få bra internet inför matchen Sverige-Irland. Vet inte om vi skrivit om detta förut men vi kopplar upp oss till vår digital-TV hemma via en app som heter Slingbox.

Simkorten vi köper här i Kroatien fungerar oftast bra men växlar förstås beroende på om man ligger isolerat i ankarvik eller nära städer. För 85 Kuna ca 100 svenska kr får man obegränsat wifi i en vecka men det finns även billigare alternativ. IMG_1406

Vi blev lite förvånade över de lätta snöbyar som vår väder-app förutspådde för den 13 juni men regn och åska blev det och då är det rätt ok att ligga på boj i Starigrad och titta på fotboll – även om resultatet inte var så lysande…

IMG_1426

Dagen efter sken solen en stund när vi seglade mot marina Kastela i Split!

IMG_1446

Saga färdig för att lämnas i 10 dagar när vi gör en liten tripp till Göteborg men innan dess hann vår watermaker krångla dvs en slangkoppling som gick sönder, visst vattenläckage och ett antal timmar innan Klas fick reparerat!:)

IMG_1482

Här är lilla Adam -en av de större anledningarna till att vi åkt hem!

Montenegro till Kroatien

Sitter och skriver detta inlägg i Marina Kastela utanför Split i Kroatien. Har just nu egen semester (känns lite lyxigt) då Klas är hemma i Sverige för att hälsa på barnbarn i några dagar.

På min morgonpromenad träffade jag på denna lilla åsnan som var så söt och passerade lilla kastel Kambelovac

IMG_1250IMG_1245

Med mycket vind i aktern(bakifrån eller rumpan), vilket är bättre än rätt i näsan så seglade vi glada mot Montenegro och såklart som seglare ska man klarera in i Montenegro också i första bästa hamn där det finns Custom dvs Tull. För vår del blev det den lilla hamnstaden Bar som låg närmast för oss. Upp med Montenegro-flaggan -som är väldigt vacker och gula  Q-flaggan igen för att visa att vi inte var smittade av något.. Klas försvann till Custom – Bank – Hamnkapten och jag vaktade båten ihop med någon slags hamnpolis… men återigen alla väldigt vänliga och sedan runt hörnet till marinan i Bar där vi fick ligga bredsida!! Vi älskar detta- för då behöver vi inte veva ned vår jolle från akterdävertarna…

IMG_1036 Detta är Bar – och molnen förföljer oss…

Efter 2 nätter i Bar (inte i baren) ägnade vi dagarna åt spolning+spolning igen för att bli av med lite kol från Durres innan var vi färdiga att segla vidare – Klas med lite ångest då vi hade väldigt bra tryck i vattenslangen på marinan och en väldigt trevlig ryss som ägde bryggan där vi låg, han var väldigt mån om att vi skulle trivas…

IMG_1044 Så seglade vi mot Kotor som ligger längst i ett bergsmassiv, man får en känsla av alper eller kanske Gardasjön längs seglingen.. i alla fall hisnande vackert!

IMG_1087 I Kotor finns ingen marina men man betalar ändå för sin plats med ankringslinor…

IMG_1123IMG_1115IMG_1130

Här låg vi några nätter, delvis för att ta oss upp till toppen av berget men också för att det var mycket vindar och åskregn… vackra vyer och stora bänkar!

IMG_1144 Kotor och dess gamla inhägnade stad finns på Unescos världsarvslista, Stan förstördes till stor del 1979 vid en jordbävning men är är nu uppbyggd igen, den omges av en gammal ringmur som som vi klättrade uppför, lite jobbigt men väl värt utsikten när vi kom upp!

IMG_1145IMG_1165

Fin utsikt och 2 svettkorvar…

Så seglade vi vidare.. denna gången för att klarera ut, vi hade köpt en veckas seglingstillstånd och nu var sista utklareringshamn Zelenika men sista natten tillbringade vi i Herzeg Novi en liten fridfull hamn, åtminstone nu på försäsong. Ett fint Citadell men annars väldigt avslappnat med få båtar!

IMG_1194IMG_1186

Tro det eller ej men mycket vind från aktern och kallt och grått när vi lämnade Zelenika och Montenegro – och vi lyckades segla sönder vårt storsegel… jag säger att vi har lite otur men Klas säger att det är så för alla… i alla fall var nästa mål Dubrovnik i Kroatien och det blev marina Dubrovnik för att laga seglet om möjligt…  det gick inte att laga strimlor men vi har ju haft ett nytt stuvat med oss det blev att kassera det gamla! Fick mig en tur med bussen till gamla staden Dubrovnik från marinan i ösregn och åska – bara jag och mestadels japaner och kineser som beskådade staden.

IMG_1202 Ingen bild från Dubrovnik stad – men från min morgonpromenad som vart något helt annat – Väldigt vilsamt!

IMG_1213Så seglar vi igen, i en ankarvik Luka Polace på ön Mljet så badar Klas för första gången.. 16 grader på land och 19 grader i vattnet och jag avstår…

IMG_1215 Denna vackra fyr, bland ett flertal som vi redan sett, låg strax innan ön Lastovo!

IMG_1226IMG_1229

På ön Lastovo och viken Skrivena Luka hade vi bestämt att möta våra svenska seglarvänner på Crux6 och Atlantis af Göteborg, det blev en härlig eftermiddag och kväll med mycket glädje – och Camilla o jag hittade ytterligare en rejäl bänk att klättra/bli upplyfta på!

Nästa blogg lär väl bli här från Kroatien igen förhoppningsvis  – för det är här vi tänkt segla de närmaste månaderna:-)

 

 

Från Lefkas till Albanien..

Tålamod att invänta väder är nog inte vår starka sida, speciellt inte om man hamnar i Durres industrihamn i Albanien… Lågtrycken har stått som spön i backen sista veckan/veckorna och vi frågar oss emellanåt om vi inte skulle startat seglingssäsongen senare, vilket vi i och för sig har undrat de sista 4 åren;-) på våren! I Albanien har man en agent som klarerar in, tar betalt och tar hand om det mesta, kostar en liten slant, nu senast i Durres 80 euro inklusive hamnavgift(10 euro/natt)!

Senast vi skrev så väntade vi in väder i Nydri och därefter seglade vi till Lefkas som är ett trevligt ställe vi besökt förr, bra för proviantering.. och träffa andra svenskar!

IMG_0863IMG_0867IMG_0871

Avsegling Nydris, för Volvo går det inte så bra på Lefkas verkar det som.. o småbåtarna är så fina!

Sedan segling till Paxos – en liten pärla till ö, åtminstone nu i lågsäsong och vi fick gott om plats att breda ut oss i hamnen!

IMG_0907IMG_0918IMG_0926

IMG_0908IMG_0912

och så lite rara lokala båtar! Den lilla båten längs till vänster var även med på vykort – så originell är jag upptäckte jag i souvenir-butiken;-)

IMG_0906IMG_0938IMG_0945

Från första parkett fick vi följa ett bröllop i hamnen men jag tror vi missade något  – vi såg aldrig bruden, bara 2 män.. fast festligt och vackert var det!

IMG_0935IMG_0930IMG_0926

Lite vackra vyer från Paxos på morgonpromenaderna!!

IMG_0915  och citronerna som det är full fart på nu!

IMG_0961  På väg in till Korfu!

IMG_0971IMG_0978

Korfu håller på att göra om sin hamn, blir säkert fint för gästbåtar men är ej klart riktigt och hamnen luktar rent ut skit troligen efter att man grävt upp botten för större djup – gick knappt att vistas i båten och vi blev inte så långvariga där tyvärr men hann ändå med en promenad med ett glas vin och öl!

IMG_0878  och lite blommor..

 

Albanien kändes ju lite spännande – agent behövs eller rekommenderas för inklarering i landet och hamnen men faktiskt mycket smidigt, de står och väntar på kajen i Sarande, första inklareringshamn mittemot Korfu, sköter allt och kostar oss 60 euro…

IMG_0990IMG_0988

 

Här ligger vi och väntar med gul flagg!

I Sarande stannade vi en natt och sedan segling vidare 50 distans norröver till Orikum Marina – den enda i Albanien.. och den var öde vill vi tala om  – 3 gästbåtar, 2 HallbergRassy, i och för sig engelskflaggade  och vår Najad! svenska Orustbåtar!! Vi var på vischan kan vi säga. Marinan är ägs till hälften av en Italienare och de har det nog tufft att få detta projekt att gå ihop… De var allihop alla mycket hjälpsamma och vänliga. Vinden var förstås flitig och vi hade 29 sekundmeter av och till under de 3 dagar vi stannade där!

IMG_1003IMG_1014

Marinan och gästbåtarna..

IMG_1012IMG_1008IMG_1007

Intressant promenadväg in till samhället – Tillverkning av stråparasoller längs vägen och ett par som är ute och vallar sin get och ko längs vägkanten…  och en lite enklare shop för diverse ting!

IMG_1022 När vinden mojnar något seglar vi vidare till Durres, en hamnstad som tyvärr inte har någon marina då förstås.. men man har en marina, den är halvfärdig sedan de senaste 5-10 åren och används bara av fiskebåtar. Så vi som alla andra gästbåtar ligger i industrihamnen med närmsta grannar – lyftkranar! Blåsigt och förutom kranar så har vi också en stor kolhög som sprider kolet till vår båt med hjälp av den kraftiga vinden som inte vill ge med sig! Saga är mer svart än vit med kolhögar på däck och vi är inte glada…IMG_1028

Igår blåste det så mycket att vi tog oss en tur till Tirana – huvudstaden här i Albanien istället för att deppa ihop över eländet..

IMG_1026

Ovan är en bild på Historiska museet , pampig byggnad!  Tirana en blandad stad, framför allt i arkitekturen, staden blev ganska utsatt under andra världskriget och har sedan byggts upp i etapper under Hoxhas kommuniststyre fram till 1982, kommuniststyret försvann 1990 och Albanien är nu en demokrati men inte medlemmar i EU.

Idag har vi haft en STOR städdag på Saga för att bli av med allt svart sot och kol, det värsta är borta men en hel del kvar tyvärr..  Imorgon blir det segling ändå och nästa stopp blir Montenegro!

 

 

 

Från Malta till Grekland!

Sitter och skriver första inlägget för säsongen här i Nydri, Joniska havet i Grekland. Kom hit i fredags efter att ha anlänt från Malta 4 dagar innan. Seglingssäsongen började förstås på Malta 8 april då vi anlände från Sverige. Första 10 dagarna på land och därefter ytterligare dagar i marinan Msida för att invänta väder..
IMG_0766IMG_0795IMG_0762

Vi är inte såå noga med putsning av propellern tyvärr.. men klättra i masten gör Klas och jag ägnar mig åt reparation av diverse trasigheter.

IMG_0774

Äntligen är Saga tillbaka där hon hör hemma tycker vi!
Väder fick vi – läns mellan 8-16 m/s så fin segling över till Zakynthos i Joniska havet. Lustigt nog träffade vi 2 svenska båtar i hamnen – och det var lika många svenska båtar som vi träffade på hela förra säsongen i stort sett.

IMG_0817IMG_0818

Skönt med vår lilla supstuga som skyddar fint mot kyla o vind! Dags för gästflaggsbyte!

IMG_0822

Så härligt att få komma till dessa fantastiska färger igen!

Efter Zakynthos, nostalgi-seglade vi till Fiscardo och Sivotha små hamnar som vi bl.a besökte när vi seglade här med alla ongarna för 13 år sedan. Nu var det lite dött i byarna och vädret grått men roligt att vara tillbaka ändå.

IMG_0829  IMG_0845

Fiscardo och Sivotha

Så gick ankarspelet sönder när vi skulle lägga till i Nydri förstås, man kan trösta sig med att alltid är det något.. Från fredag när vi anlände och till imorgon tisdag firar man den grek-ortodoxa påsken med ledighet, parader och grillning och våra båtgrannar ojade sig över att allt är stängt om man vill ha hjälp.. men vi lyckades i alla fall få hit en elektriker som lagade ankarspelet, kontaktfel och fukt i kontrollboxen – så vi är glada igen!

IMG_0849IMG_0859

Nu ligger vi i Nydri och väntar på bättre väder, är ett litet lågtryck just nu med regn o blandade vindar. Fast egentligen väntar vi inte så mycket – är rätt skönt att bara vara, promenerar, putsar på Saga emellanåt, Klas jobbar.. vi lagar mat eller prövar olika grekiska rätter på restaurangerna – men snart rör vi på oss igen!