Sagan all i Medelhavet

Efter Mallorca, som det nu är över en månad sedan vi lämnade – anlände vi till Barcelona tidigt på morgonen i dimman!

Tanken var att ligga lite mer centralt i Marina port Vell-Barcelona.. men de meddelade via mail när vi skulle boka att de tog betalt för vatten och el/meter båt, märkligt… och Real club Maritimo hade kappseglingstävlingar så det blev puerto Olimpico som ligger strax utanför centrum längs waterfront – området som byggdes i samband med OS-tävlingarna 1992. Väl skyddad marina med all service.

Vännerna Linda och Jonas som har lägenhet i La Barceloneta (gammal stadsdel i Barcelona) var för tillfället där när vi kom och tog oss ut på lokala matställen och drinkbarer  – mycket lärorikt och bara lite tungt i huvvet;-)) Tack så mycket!!

Barcelona har en fantastisk  arkitektur, finns något för alla att beundra! Det lite nyare.. och förstås det gamla – exempelvis Sagrada Familia, den katolska basilikan som ritades av Gaudi och började byggas 1882 – och fortfarande inte färdig! Fantastisk vacker byggnad som bäst ses på avstånd – en riktig turistfälla:-) men kanske byggnaden blir klar om tillräckligt med turister betalar inträde osv. Bra zoom på Iphonen underlättar..

Denna baren hade vi inte hittat utan Linda och Jonas:-) serverar bara Cava och Tapas och har öppet dagtid! Rosé-Cava vart helt ok!

Tapas-barer finns så klart hur många och bra som helst men bilden ovan där jag sitter bakom Klas är från La Confiteria, en något äldre bar, typ för cocktails – mat fanns inte förutom oliver.. men goda drinkar och roliga speglar för att roa fotografen.

Och sedan åker vi till Sverige i 5 dagar för att fira Fanny som tar sin Läkar-examen! Vi  är såklart glada och stolta- denna tösen har fixat dessa 5 och ett halvt år och  samtidigt fått 2 barn Grattis igen!

Innan vi åkte tillbaka till Barcelona och Saga hann vi förstås med att gå med Astrid på Temple pub för att dricka IPA och äta räksmörgås.

Norr om Barcelona passerar vi denna solpanel modell större och sedan seglar vi till Arenys de Mar som är en lite trist stad men med fin marina och stor fiskehamn med en bra restaurang. Vi sitter bland fiskebåtarna och äter och konstigt nog så vänjer man sig ganska snabbt vid fisklukten:-) för att maten är så god!

Anledningen till att vi stannar i några dagar här är att vi blivit kontaktade av vår båtmäklare som haft Saga ute till försäljning under våren och nu har en fransman som är intresserad av att titta på Saga. Han har sin egen båt till försäljning i slutskeendet och sin hemma-hamn på franska sidan av kusten. Så vi visar Saga!

Vi får en del fina ankringar och grillkvällar längs slutet på den spanska kusten norröver. Nu är vi långsamt på väg till Canet en Roussilon för besiktning, fransmannen är mycket intresserad av att köpa Saga!

Så seglar vi in i Frankrike och Langeudoc och gästflaggbyte!

Så är det dags för Tramontanan som är den stora vinden här från nordväst, vi har haft tur så här långt med vindarna men kusten är ganska öppen och inga skyddande ankarvikar finns tillgängliga så det blir Port Vendres, en liten fransk stad som är helt ok att vara i tills vinden minskar!

I hamnen finns inga gästbåtar förutom oss -tills det på andra dagen kommer in en gästbåt till och de är svenskar. Louise och Mats på Mon Ami som vi får några trevliga dagar med!

Bougainvillean och kaktusarna blommar nu för fullt här och måste bara fotograferas lite….

Så pysslar jag med tvätten – i Port de Vandres fanns den på en bensinstation tillsammans med biltvätten… och beundrar en färgglad lada mitt inne i stan.

Tramontana-vinden stillnar sig och Mon Ami och vi seglar vidare men åt motsatta håll.

I Canet en Roussillon träffar vi fransmannen och en besiktningsman som ägnar 7 timmar att gå igenom Saga och allt bra och alla är nöjda, så kontrakt skrivs!(fast jag gråter en skvätt)

 

Vi seglar glada mot öarna Porquerolles och början på Franska Rivieran.  Eftermiddagen efter när vi via internet har kontakt igen med verkligheten så får vi besked om att den lille fransmannen hoppat av köpet av Saga pga sin egen osäkerhet kring pengar och försäljningen av hans båt till USA. Såklart lite ledsamt men vi vänder om mot Port Napoleon och den ursprungliga planen att ta hem Saga på lastbil med Torgerssons båttransport.

Precis när vi vänder och ändrar kursen mot Marseille så dyker denna lilla kamrat upp som (Klas trodde var en sten på avstånd) lite udda men han körde med oss en bit.. och U-båtar ser vi inte varje dag så helt ok!

Vi ankrar innanför dessa berg, och utanför Citautat, fin ankrings-vik och går sedan vidare till ögruppen Iles du Frioul utanför Marseille för nu är det Midsommarafton och Matjes-sillen med tillbehör måste fram;-))

Ja Midsommar firade vi med snaps och så vidare men bara fransoser på denna ö-grupp och ingen som verkade intresserad av vår Matjes-sill..

Fantastisk vackra öar, uppbyggda av kalksten, fin och skyddad marina, helt ok restauranger men även fina ankar-vikar – Och utsikt över Marseille!

3 dagar senare seglade vi till Port Napoleon där vi sedan länge redan bokat plats och upptagning av Saga och aldrig avbokat även om vi trodde Saga var såld en liten stund..

AVMASTAD – MASTEN ÄR UTE OCH GÅR – OCH SAGA ÄR PÅ LAND!

Sagas upptagning, avmastning och inpackning fungerade väldigt smidigt och vi tyckte väl att Saga klarade sig bra utan oss.. Så vår hyrbil styrde oss till Juan les Pins där vi avslutade ett gammalt bank-konto(bra ursäkt) och här är vi nu och njuter av vacker natur, fina promenader, god mat och lite bilutflykter!

Vårt hotell ligger vägg i vägg med vår gamla lägenhet..

Tack alla ni som följt vår blogg under dessa 5 säsonger! Blir väl förhoppningsvis något/några fler inlägg när Saga kommer hem till sin nya brygga på Mossholmen! Själva njuter vi av Juan Les Pins ett litet tag till!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mer vandring än segling

Denna vilda bergsget finns på Mallorca dvs på och runt bergsmassivet Serra de Tramuntana som sträcker sig från nordvästra till sydvästra spetsen och finns på Unescos världsarvslista sedan 2011 – alltså bergen – inte geten..

Getterna Har vi träffat på frekvent under våra vandringar men även längs bergsvägar och stränder dyker de upp!

Cala Ratjada, vår första hamn på Mallorca efter vi lämnat Menorca, några blåsiga dagar där men fina promenader och vackra färger! Inte så många gästbåtar..

Vi har hitintills inte ankrat på Balearerna för att det är blåsigt men också för att det är för-säsong fram till 1 juni och det innebär billiga marinor och ännu billigare IB-ports – kommunala hamnar. Vi betalar för vår 46-fotare 16€/natt inklusive vatten och el!

Sedan seglade vi till Pollensa -och här är vi faktiskt kvar fortfarande, åtminstone någon dag till:-)

Klas hade längtat efter en restaurang här som hade en sådan fantastiskt god pizza när vi senast seglade här för 3 år sedan.. så tillbaka dit första kvällen – men gissa om någon blev besviken!

Sedan blev det en dag i Palma för att strosa runt, glo på folk och så till varuhuset Corte Ingles för att byta kolsyrepatroner till Soda-streamern. Vi har lyckats hitta kolsyrepatroner alla 5 säsongerna här i Medelhavet- även om det ibland varit med vissa taxi-resor och utflykter som vi inte räknat med.-))

Så har vi hyrt bil i 8 dagar och det innebar att vi fick en vandringsresa istället här i Tramuntanabergen! Har varit så roligt att få vandra på så många vackra leder – om än väldigt tunga för oss som är mindre tränade…

Lite läskigt att gå nära kanten om man som jag lider att lätt svindel..

Fler vandringsbilder…

Vi har en praktisk hållare för bananskal på ryggsäcken;-))

Ett bra rast-ställe på en av vandringslederna som även hade en vattenkälla.

Sedan har det även blivit tid för paddling på SUP-brädan  och vi har träffat Susie och Neil som vi umgåtts en del med.

Klas har ägnat några dagar åt att ”fräscha” upp sitt dykcertifikat som han tog för 45 år sedan.. dvs gått igenom vår dykutrustning och kolla de teoretiska kunskaperna och dykt i 2 dagar. Det gick bra..

Kan också meddela att det är säsong för de lokala citronerna nu som för oss är väldigt billiga –  ca 6-8 kronor kg!!

 

650 sjömil senare..

Dagen efter föregående blogg lämnade vi Taormina i soluppgången med ett snöklätt Etna i bakgrunden!!

Kvällen innan kom familjen Blencke med sin nya båt från Italien – Stor! Jaccussi på flybridge och som en mindre lyxvilla inne! Vi hade en trevlig kväll!

Vi seglade vidare efter vår fina soluppgång och passerade Messina-sundet stillsamt, inte ens några Tonfisk – fiskebåtar med högt spröt i fören finns vid denna tid på året..

Milazzo på Siciliens nordöstra sida blev nästa hamn och där fick vi både långsides och egen trappa – första gången… flott!

Påsken firade vi i Milazzo! Tuppen är med från Sverige – men made in China.

Milazzo har en  fin välrenoverad Borg och gammal stadsmur högt uppe på ett berg, strålande utsikt och vårblommor!

En liten fin Osteria fick bli lunch-ställe nedanför stadsmuren.

Vi har fortfarande kyligt väder dvs underställsväder vid segling och värmaren på nattetid men oftast sol! Mistral-vindarna från Frankrike jobbar hårt nästan hela tiden och det är få dagar med ”rätt” vindar…  Här nedan har vi i alla fall anlänt till Cefalu och studerar vågorna.

Cefalu besökte vi senast på seglingen österut och vi är så glada att vara tillbaka! Vacker ankring vid hamnen men nu är det lågsäsong så vi ligger gärna vid kaj – inte mycket båt nu och billigt!

Här var ett udda träd som vi inte sett förut, Såg ut som avokado-liknande frukt som sprack ut till dessa luddiga bollar! Det visade sig vara ett Kapok-träd eller bomullsträd på svenska.. Kapok-båtkuddar har väl många haft och har men att fyllningen kom från dessa träd var nytt för oss.

Lite fler bilder från Cefalu och sedan seglar vi mot Sardinien!

Knappt 2 dygn senare kommer vi till Sardiniens södra udde, här är fina ankarvikar runt om när det är säsong men känns inte riktigt så just nu, så vi går in i marinan Villasimius . Vi har haft en fin segling men en del gammal sjö dvs. vågor från fel håll som vi kunde varit utan..  Fin skyddad Marina och även lite udda stora stenar som ligger längst in i hamnen- fritt att fantisera!!  Staden Villasimius ligger ca 3 km från marinan och dit cyklar vi – God glass men  annars inte så spännande… och skönt att röra på benen;)

Nästa segling blir till Ön San Petro och hamnen Carloforte som ligger sydväst om Sardinien. Ön har en intressant historia, 1730 bestämde kungen av Sardinien att han behövde ett stad och Fort här, innan dess var ön knappt bebodd. I samband med detta kom ett antal Genoveser som varit bosatta på ön Tabarka utanför Tunisien till ön och bosatte sig där.  Öborna känner sig fortfarande till viss del som Genoveser och även om de politiskt tillhör Sardinien så tillhör de som Län eller provins Genova i Italien.

Lustigt nog blev det inte så mycket foto från denna ö – grått, blåst och kallt faktiskt men hittade i alla fall var ambulansen var parkerad och kyrkans hjälporganisation fanns..

Och nu är vi på Menorca och staden Mahon sedan några dagar! Denna segling från Sardinien tog ca 1 1/2 dygn med ganska mycket tråkiga vågor från gammal Mistralvind så vi  fick stötta upp ganska mycket med motorgång. Nu är vi här och det blåser nya friska Mistralvindar! Mahon har vi också seglat till tidigare – Fin avslappnat liten stad – åtminstone nu i lågsäsong.

Härlig utsikt från gamla delen  av Mahon ned mot bukten.

På marknaden i gamla stan finns Croissants – nästan lika goda som i Frankrike..

Idag har vi varit på långtur med cyklarna – Här på Menorca  så färdigställdes 2011 en vandringsled runt hela ön som heter Cami de Cavalls. Den består av  gamla häst och åsneleder, stigar, cykelvägar och också lite vanliga vägar… Härifrån Mahon var det mest ganska branta vägar!!

 

 

 

 

Lefkas 6 månader senare!

Nu är vi tillbaka hos Saga igen – 6 månader har gått snabbt! Under tiden vi har varit i Sverige så har Saga lyckats få blixtnedslag – Inverter, batterier och solcellsregulator är det som har upptäckts än så länge…. som tur var har vår vän Thomas på Lira övervintrat här och upptäckte det innan vi kom -så det mesta är åtgärdat och Försäkringsbolaget stått för kostnaderna. Tack Thomas:-)

Sedan upptäckte de käcka elektrikerna och mekanikerna på Paleros yachtservice (som fixat vårt blixnedslag) när de gick igenom båten med oss att vi hade ett troligt vattenläckage i motorn(intercoolern) men som efter många om och men (förhoppningsvis) inte skall vara något problem – förutom att Klas fick skriva på ett papper om att vi fått info om riskerna och gav oss iväg på egen risk…

Då hade vi haft en vecka med städande, putsande och genomgång av Saga – och helt plötsligt var vi väldigt trötta på att ligga i marinan och vädret var ok -så vi seglade iväg!

Utsikt över Lefkas marina och alla charterbåtar som väntar på att få komma ut..

Lördagsmarknaden i Lefkas – mest grönsaker, allt lokalt odlat!!

Så går vi genom Lefkas kanal söderöver

efter att först ha passerat soptippen som ser ganska fin ut nu på våren..

Fantastiskt vacker natur och så fina färger på eftermiddagen på väg mot vårt mål – ankring i Sivota på södra Lefkas

I Sivota fick Klas det stora nöjet, att dyka ned för att kolla och rengöra propellern  – trevligt nog så var det inte så mycket som ”vuxit” under vintern!

Så bestämmer vi oss för att lämna Grekland.. Skulle vara hyfsade vindar och väder de närmsta dygnen, ja vad ska man säga – det blev vindar, mycket vågor -men blå himmel!

Snabb segling:-) 260 distansminuter och framme på Sicilien med ankring i Taormina efter 38 timmar!

Ok utsikt att vakna till – Taormina på toppen.

men soporna lämnar vi i den lilla byn strax intill vår ankringsvik..

Här är väldigt lugnt i jämförelse hur det var i augusti -15 när vi senast var här men idag är det långfredag och påsken är tydligen starten på säsongen.

Slut på dagens utflykt! Igår kväll när vi kom låg här en tysk och en fransk segelbåt men nu är vi ensamma här igen! Ikväll väntar vi besök från våra vänner Ulf och Christina som förhoppningsvis ska komma med sin nya båt!