Göteborg..

Så var det färdigseglat för i år och slut på ledighet och frihet..
Lämnat Almerimar och är i Göteborg sedan några dagar, lite sorgligt för vi har trivts så jättebra här de sista veckorna, många härliga människor på samma ställe!
Som tur var kom vi hem till vackert höstväder och det är inte det sämsta! Är i alla fall roligt att vara hemma igen – förutom att pappa är dålig och ligger på sjukhus – så hade vi inte åkt hem nu hade det troligen ändå blivit hemresa för mig:(
Klas är tillbaka på jobbet igen(det tycker han är roligt) och jag blir ledig någon vecka till innan det är dags igen(och det tycker jag ska bli roligt också)!

Ska vi sammanfatta något kort från vår segling redan nu(vilket vi inte ska) så är det väl: Att som man planerar blir det sällan:) Vad jag vill ha sagt med det vet jag egentligen inte..

Saga ligger nu väl inpackad i Marinan i Almerimar och vi kommer åka ned och titta till henne några gånger i vinter har vi tänkt innan det är dags att segla vidare nästa vår – har vissa misstankar om att vi kommer att sakna henne här hemma tyvärr..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Innan vi lämnade båten måste Klas dyka ner för att byta ut Anoderna dvs. några zinkklumpar som man fäster i närheten av propellern och rodret, de skyddar mot de ”galvaniska strömningar” som uppstår när olika metaller är i vatten tilsammans. Då ”fräts” den ”sämsta” metallen upp, zinket, dessa behöver bytas 1-2 ggr/ år. Bakom Klas står Anders och kollar läget – vi hade istället för att dyka med lufttub fått låna en kompressor, viket var lite spännande o testa..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sista Tapasen innan hemresan – ser inte roligt ut men fantastiskt goda revben!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Så här ser Saga ut numera i övervintringstillstånd -i en formsydd presenning i 3 delar, största bekymret är nog hur vi ska kunna vika ihop och stuva allt detta till våren i igen..

Vår blogg kommer också i stort sett att inta viloläge tills det blir dags för segling igen nästa vår!
Tack alla för att ni har följt oss så här långt!

Från Almunecar till Almerimar

Senaste 10 dagarna har vi tillbringat i Almerimar som är en stor Marina mitt i en öken… faktiskt är det nästan så – när vi kom hit så var det bland det första hamnkapten berättade, samt att ett stort antal Hollywoodfilmer spelats in här av den anledningen. Almerimar är ingen gammal stad utan uppbyggd med semesterlägenheter, hotell, restauranger och butiker runt en stor marina och milsvida långa fina stränder (samt golfbana). Kanske låter konstigt men ganska trevligt ändå!
Här har vi bestämt att Saga ska få stanna över vintern när vi åker tillbaka till Sverige. För oss känns det väldigt bra här och klart billigast av de marinor vi har kollat upp som aktuella vinterhamnar.
Nu håller vi på för fullt med att förbereda Saga för vintern dvs. bland annat tvätta segel och packa ned dem, konservera motorer, städa och tvätta ur båten – ska kanske inte säga att vi håller på för fullt för det är inte sant, vi hinner med lite annat också… Vädret är härligt, fortfarande ca 26-30 grader varmt och sol -så badar gör vi förstås:) Vi träffar andra svenskar som har båtar här och bofasta men även en hel del andra nationaliteter som övervintrar här.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Här ligger vi ankar utanför Almenucar – en av många fina solnedgångar..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Inte så ofta man ser små öar i havet längs denna kusten

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Saga ligger som tredje båt!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Man behöver inte trängas på stränderna här!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
En dag var vi uppe i en liten bergsby -El Arroyo tillsammans med vännerna Anders, Sussie och Hans -där fanns ett litet vattenfall med härligt kallt vatten att svalka sig i, samt som bonus några fikonträd med mogna fikon att plocka

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Här låg också en restaurang…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
som serverade Getgryta eller rättare sagt killing-gryta – som smakade helt ok(mycket bättre än vi hade trott)!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vi har även hunnit med en liten putt-tävling på golfbanan här i samband med ett födelsedags-firande av Hans

IMG_1591
Har också varit på vårt spanska favorit-varuhus Corte Ingles i närmaste staden El Ejido och fann här en fantastisk strykbräda(som vi inte köpte)!

IMG_1593
och inte som man skulle tro en barnvagn -utan på husdjursavdelningen, en vagn till sin lilla hund:)(som vi inte heller köpte)

Puerto Banus och födelsedagsfirande

Idag ligger vi ankar utanför Almenucar – lite annorlunda än Puerto Banus som vi har tillbringat 12 dagar i -för att vara tillsammans med alla våra barn och fira Klas och min födelsedag.. Vi lämnade Estepona för 2 veckor sedan – där vår nya bom kom på plats och jag tog årets första bad i havet – förutom vinterbadet på Väderöarna i januari och ofrivilliga badet på Vinga i mars…
Puerto Banus är ett helt ok ställe dock lite flashigt i hamnen med många motorbåtar modell större och längs hamngatan många fina bilar och butiker.. IMG_1494
Anledningen till att vi hamnade i just Puerto Banus är Nellie – CarlJohans flickvän vars mamma så väldigt vänligt lånade ut sin lägenhet så alla våra 7 gäster slapp att klämma in sig i båten..
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
CarlJohan och Nellie!

Vi har haft lata dagar med sol, poolklubbar, stränder, födelsedagsfirande, och lite turistande, vi haft tillgång till 2 bilar så det har fungerat fantastiskt bra!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Klas omgiven av barna (o mig) på sin stora dag

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tårtor för en 60-åring!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Födelsedagslunch för Klas!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fanny och Travis

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
AnnaMaria och Astrid

IMG_1525
Denna krokodil fanns på stranden..

IMG_1519
Fantastiskt god Tapas!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
William o CarlJohan

OLY
MPUS DIGITAL CAMERA
William utanför River Garden – veckans boende!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Snyggt Astrid!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ongarna gillar fortfarande att leka i sanden..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Denna bild utlagd med viss tvekan..

Vi lämnade Puerto Banus igår när sista barnen Anna-Maria, Astrid och Wiiliam flög hem – vi seglade genast iväg och lade oss för ankar och upptäckte att t.om gummijollen fått beväxtning i botten- kan det bero på längeliggande i marina??

Gibraltar och in i Medelhavet

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Så kom vi äntligen till Gibraltar i fredags och det var en häftig känsla! Klippan som reser sig över havet och ett 50-tal Delfiner som lekte mitt i bukten omgivna av ankrade tankbåtar.. Att Delfiners lek o hopp runt båten och i vattnet kan göra oss människor så glada är fantastiskt!

Första natten tillbringade vi i en Marina på spanska sidan av Gibraltar, La Linea – En del har tyckt att detta har varit en bra övervintrings-hamn(vilket vi har börjat se oss om efter) men vår uppfattning blev att den inte var varken bra eller billig. Vi ”flyttade” sedan in i Queensway Marina i Gibraltar – en väldigt fin och välordnad Marina och dessutom billigare än La Linea.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Queensway Marina
IMG_1469
Marinan från ovan..

Vi har naturligtvis turistat och då måste man ju upp på toppen av Gibraltar-klippan och man måste ju se aporna som finns där! Det finns som tur är Linbana upp, själva klippan är förvånande nog bara 426 meter hög -men brant.. Våra seglarvänner på Lira och Ceres gillar också att turista så vi gjorde en gemensam ansträngning i värmen, är ungefär 35 grader varmt här nu! Sammanfattningsvis blev vi väldigt förtjusta i Gibraltar:)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Utsikt från Linbanan

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Apor kan vara söta..
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
men också lite läskiga..

Idag så seglade vi vidare in i Medelhavet, slör(vinden i aktern) och vindar upp till 12-13 m/s, fin segling:) Ligger nu i Estepona i Spanien och ska imorgon byta bommen som planerat. Om man trodde att man slapp tidvattnet och strömmar så snart man var inne i Medelhavet så är det inte helt riktigt -än så länge hänger tidvattnet med även om det minskat -och här i Estepona är det djupskillnad på ca 90 cm mellan hög och lågvatten.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Här rundar vi Gibraltar och är inne i Medelhavet:)

Algarvekusten och Andalucien

15 augusti lämnade vi Sines i dimma och precis när vi rundade Cabo Sao Vicente på Portugals hörna kom solen och blå himmel!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Den kvällen blev det ankarvik i Sagres strax innan Lagos och dagen efter seglade vi vidare mot Faro. Utanför fastlandet och Faro är det ett stort område med tidvattenslaguner – området heter Parque Natural de Ria Formosa – där man kan ankra vilket vi också gjorde innanför en ö som heter Ihla da Culatra. Där låg redan våra norska båtvänner på Ceres och vi hade en fantastisk fin kväll med tropisk värme. När vi vaknade dagen efter var det inte lika magiskt – mest väldigt varmt och allt för många småkryp flygande i och på båten… så Faro fick bli en annan gång!
Vi har haft fantastiska seglingsdagar längs med Algarvekusten och sedan Andalucien i Spanien – och äntligen fått användning för vårt Gennaker-segel!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det enda negativa med Andalucien är att det inte finns någon internet-uppkoppling i Marinorna – Det har man bestämt i regionen gemensamt med telebolagen…

Sedan igår kväll är vi i Cadiz, en stad som är grundades för över 3000 år sedan!! Idag har vi vandrat runt i de gamla kvarteren, här finns mycket att se och staden är väl värd ett besök.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Katredralen i Cadiz – imponerande – som de flesta katedraler men också vacker!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Den här utsmyckningen på hörnet av ett gammalt hus fyller en med vissa funderingar..

För oss blev det en del stopp för vätskepåfyllning idag – vi hade ca 35 grader varmt…
Imorgon seglar vi vidare för att förhoppningsvis i slutet på veckan nå Gibraltar och Medelhavet:)

Från Lissabon till Sines

Lämnade Lissabon efter 1 vecka i marinan Doca de Alcantara. Eller rättare sagt Klas tillbringade 1 vecka i Lissabon och jag egentligen bara 4 dagar eftersom det blev en resa till Göteborg för mig för att träffa ortoped och sjukgymnast hemma, armen var som den skulle och är nu utrustad med träningsprogram! Det blev även några extradagar i Lissabon då vår VHF gick sönder och skulle repareras – dvs missödesavdelningen igen:) men vi hann med att turista lite extra istället!
Sedan i måndags är vi i alla fall på seglande fot igen och sedan igår ligger vi ankar i Sines, märkligt ställe, växlar hela tiden mellan dimma och sol här men f.ö fint! Under seglingen hit lyckades vi också segla rakt in i en fiskeboj, vi missade som tur var nätet men bojen kilade fast sig i rodret och vi fick skära loss oss – Tyvärr är det nog någon fiskare som är lite irriterad…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Detta är Torre de Belém, från tidigt 1500-tal En försvarsanläggning och minnesmärke över Portugals makt under tiden de var stora som upptäcktsresande. Den finns även med på UNESCOS världsarvslista.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

25 aprilbron som är uppkallad efter Nejlikerevolutionen 1974 och Christus-statyn diskret i bakgrunden..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Våra favoriter – räkor i vitlök och olja!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reskamrat i ca 20 sjömil fram till Sines, pippin inte större än ca 3 cm men hittar inte i vår pippi-bok vad det är för sort!! När vi kom fram till Sines mönstrade den av i allafall:)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mest Cascais

I lördags seglade vi in i Cascais i full fart dvs. med goda nordliga vindar och faktiskt ett medföljande illamående – det blev ett visst rullande på Saga tyvärr:)
Vi la till i Cascais Marina och checkade in som man alltid måste göra, dvs ha med sig alla skeppspapper, båtföräkring, kopior på alla i besättningens pass osv. Sist kommer notan och man kan väl säga att det räckte att ligga där en natt!! Inte såå billigt.. men fint! Ankringen i bukten utanför var perfekt och där stannade vi tills igår em. Vi tycker att Cascais var en liten vilsam stad med fina stränder, små söta hus men också vacker arkitektur, fina kustpromenader och många restauranger. Fiskebåtarna är många och så även fiskenäten längs kusten utanför som man får se upp med!
Igår så åkte då Anna-Maria hem till Sverige igen och vi drog upp ankaret o seglade vidare till Lissabon. Våra norska vänner på Ceres som sedan några dagar redan är i Lissabon blev mottagningskomitte då detta var första gången sedan min armfraktur som vi seglat själva och skulle lägga till – Allt gick bra -förmodligen för att jag inte gjorde så mycket..
Imorse vaknade vi vid 4-tiden av ett troligt Rave-party i närheten som höll på några timmar – kändes ett tag som de var på bryggan.. Blir intressant om detta var något tillfälligt eller varje morgon:)

IMG_1406
Cascais, vy från Saga
IMG_1407
Cascais, vy från Saga
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ankringsviken(Anna-Maria och jag kommer med på köpet)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Här är Klas fortfarande glad – kör gummijollen in mot land, sedan går lillamotorns växel sönder och på hemvägen ror vi, vilket också är trevligt!!

Portugal

Så märkligt att segla från Baiona i Spanien och anlända 10 timmar senare till Povoa Varzim i Portugal – Kusten förändras från höga berg och djupa vikar sk. Rior i Spanien till långa sandstränder längs med Portugals kust. För att inte tala om restaurangerna, barerna och alla människorna som var ute på kvällarna i Spanien – när vi kom till Povoa Varzim och Figueira da Fos, de 2 hamnar som vi först stannade i så var det mycket lugnare, färre människor ute på kvällarna och färre barer och restauranger och ingen Siesta! Inget fel i detta men det känns annorlunda här! Sedan igår är vi i Nazare en väldigt trevlig liten turiststad, badort som även är historiskt intressant har vi förstått men vi har idag försökt att bada(varmt) – fina surfing-vågor, på en strand här uppmättes i höstas en 30 meter hög våg.. Klas och Anna-Maria badade(dock inte på 30 meters stranden) men jag avstod- kändes lite svårt att hitta något stadigt att hålla fast i.. Sedan kan vi berätta att skor är väldigt billigt här i Portugal – vi har ju min dotter Anna-Maria med oss och hon älskar skor, det finns sko-affärer överallt – och vi har följt med Anna-Maria i många av dessa butiker.. När hon åker hem på måndag så är resväskan full av skor! Även jag har fått inspiration till den milda grad att jag nu är ägare av ett par platåsandaletter sedan idag – fast just nu kan jag inte komma på vad dessa skor har på segelbåten att göra.. och senast jag hade platåskor var på sjuttio-talet:)
Vi har även träffat s/y Brynhild igen här i Nazare, sist vi träffades var i A Coruna i slutet av juni. Idag lyckades vi fånga dem på bild dessutom!

IMG_1384
Dessa förtjusande damer finns i nästan varje gathörn i Nazare, de har oftast en skylt på magen eller vid fötterna med ”Rum uthyres” och de verkar inte bry sig nämnvärt om rum blir uthyrda eller inte:)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Anna-Maria i vågorna!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Besättningen på s/y Brynhild