Äntligen seglar vi igen!

IMG_1319
Så kom barna Anna-Maria och William till A Coruna i måndags för att vara med oss ett tag! Så roligt att att få träffa dem igen. De fick dock bara turista en eftermiddag och kväll i A Coruna innan vädret bestämde att det var dags att segla igen – Fast det påverkade förstås att vi ville vidare efter att vi tillbringat 3 veckor i hamn pga ARMEN och barna nu kunde vara med och segla istället för mig..
Fin segling till Camarinas som blev första stopp, tyvärr en del regn i hamn men seglingen till Muros blev solig och Delfinerna gjorde oss sällskap ganska ofta. Fin ankringsvik och Lira kom senare på kvällen.
Nu ligger vi sedan igår i Baiona på Atlantkusten, denna gången i Marinan då det blåser en hel del men soligt. William åker hem imorgon och vi seglar sedan vidare med Anna-Maria kvar i ytterligare några dagar!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fortfarande A Coruna

Så vi är fortfarande här i denna i och för sig härliga stad med fullt upp att göra – men nu känns det snart att det är dags att segla vidare:) Var på ny röntgen av armen häromdagen och Ortopeden här ansåg att att min arm behöver ytterligare 2 veckors vila innan träning kan vara aktuellt… Roligt är att Anna-Maria och William kommer på besök nu på söndag och då får vi nog surra fast mig någonstans i båten och segla vidare söderut mot Portugal!
Har nog skrivit det förut men maten här är så fantastisk god, skaldjur, fisk, bläckfisk och olika skinkor och ostar, som både Tapas, Raciones(halva portioner) eller menyer. Ikväll ska vi tillsammans med Lira själva försöka grilla Chiperones(små bläckfiskar) och Gambas – får se hur bra det blir…
IMG_1261
Så här kan det se ut när man tittar in på en Jamboneria! Går man sedan in så är det en bar och butik där man får sig serverat en bit lufttorkad skinka ex. Serrano, lokal ost och ett glas vin eller öl eller köpa med sig hem! Om ni fortfarande undrar vad ni ser så är det lufttorkade skinkor!!

Santiago de Compostela

Igår blev en utflyktsdag med tåg till Santiago de Compostela som är huvudstad i regionen Galicien och en av Europas viktigaste vallfartsorter.
År 813 upptäcktes här en grav som man ansåg tillhöra aposteln Jakob den äldre och sedan dess har pilgrimer strömmat hit och gör fortfarande. Den gamla delen av stan vimlar av vandrare i alla åldrar. Här finns en stor katedral, som byggdes under 1000-talet. Hit söker sig många pilgrimer för att avsluta vandringen med pilgrimsmässan och även vi som inte vandrat mer än runt stan slank in på denna mässa.. Får väl erkänna att vi bara var med sista 15 minuterna men det avslutades på ett mycket dramatiskt sätt då butofumerion, som är ett 54 kilo tungt rökelsekar i silver, svängs fram och tillbaka i en 80 m lång bana framför altaret så att det nästan nuddar vid katedralens tak. Man undrar vad som hänt om den lossnat från repet..

IMG_1282

På kvällen kom våra vänner Irene och Thomas på Lira farandes från dimman som förföljt dem den senaste veckan på deras segling. Här i A Coruna har det varit dimfritt.. ända fram tills nu:)

Ståtlige Herkules

IMG_1239
Nu har vi kommit så långt att vi inbillar oss att vi har kommit ned i varv något – så kanske den brutna armen har något gott med sig.. -Ändå har vi inte börjat lyssna på Bob Marley som CarlJohan föreslog när han tyckte vi stressade tidigare under seglingen! Dagarna går fort, umgås o pratar med andra seglare, lite olika ärenden – ex hitta kolsyrepatroner till Soda-streamern(inte så populär här i Spanien då man inte dricker kranvatten utan köper på flaska)tog några dagar i anspråk, handla, laga mat och promenader runt La Coruna bl.a och vips är dagen slut!
Igår kväll blev det promenad till Fyren Herkules som är ca 1 900 år gammal, det äldsta romerska fyrtorn som ännu är i bruk som fyrtorn. Fyrtornet är ett av Spaniens nationalmonument och finns även med på världsarvslistan. Mycket stilig!

Arbetsdag i La Coruna

IMG_1221
Nu har fläkten kommit fram ur gömmorna och det är över 30 grader varmt! Tvättmaskinerna går varma och Saga skäms nog över all tvätt som hänger överallt.. Annars har vi det bra och en o annan Tapas(spanska smårätter av olika slag) har slunkit ned på små mysiga gaturestauranger som det finns gott om här.
När vi kom hit låg den svenska båten Brynhild här med Mona-Lisa och Tommy som vi inte träffat sedan deras avseglingen förra sommaren – tillbringade en trevlig kväll med dem innan deras avsegling till Camarinas. I Marinan kommer det och går båtar hela tiden och vi har träffat både svenskar, norrmän och danskar som är på väg både söder över och hemåt!
För några dagar sedan blev det också sjukhusbesök och ny röntgen av min arm – I Brest hade man missat en fraktur, så nu har jag 2 frakturer på armen men båda ligger i läge och skillnaden är väl inte så stor mer än att det tar lite längre tid innan jag kommer igång med sjukgymnastik -tror jag…