Gibraltar och in i Medelhavet

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Så kom vi äntligen till Gibraltar i fredags och det var en häftig känsla! Klippan som reser sig över havet och ett 50-tal Delfiner som lekte mitt i bukten omgivna av ankrade tankbåtar.. Att Delfiners lek o hopp runt båten och i vattnet kan göra oss människor så glada är fantastiskt!

Första natten tillbringade vi i en Marina på spanska sidan av Gibraltar, La Linea – En del har tyckt att detta har varit en bra övervintrings-hamn(vilket vi har börjat se oss om efter) men vår uppfattning blev att den inte var varken bra eller billig. Vi ”flyttade” sedan in i Queensway Marina i Gibraltar – en väldigt fin och välordnad Marina och dessutom billigare än La Linea.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Queensway Marina
IMG_1469
Marinan från ovan..

Vi har naturligtvis turistat och då måste man ju upp på toppen av Gibraltar-klippan och man måste ju se aporna som finns där! Det finns som tur är Linbana upp, själva klippan är förvånande nog bara 426 meter hög -men brant.. Våra seglarvänner på Lira och Ceres gillar också att turista så vi gjorde en gemensam ansträngning i värmen, är ungefär 35 grader varmt här nu! Sammanfattningsvis blev vi väldigt förtjusta i Gibraltar:)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Utsikt från Linbanan

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Apor kan vara söta..
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
men också lite läskiga..

Idag så seglade vi vidare in i Medelhavet, slör(vinden i aktern) och vindar upp till 12-13 m/s, fin segling:) Ligger nu i Estepona i Spanien och ska imorgon byta bommen som planerat. Om man trodde att man slapp tidvattnet och strömmar så snart man var inne i Medelhavet så är det inte helt riktigt -än så länge hänger tidvattnet med även om det minskat -och här i Estepona är det djupskillnad på ca 90 cm mellan hög och lågvatten.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Här rundar vi Gibraltar och är inne i Medelhavet:)

Algarvekusten och Andalucien

15 augusti lämnade vi Sines i dimma och precis när vi rundade Cabo Sao Vicente på Portugals hörna kom solen och blå himmel!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Den kvällen blev det ankarvik i Sagres strax innan Lagos och dagen efter seglade vi vidare mot Faro. Utanför fastlandet och Faro är det ett stort område med tidvattenslaguner – området heter Parque Natural de Ria Formosa – där man kan ankra vilket vi också gjorde innanför en ö som heter Ihla da Culatra. Där låg redan våra norska båtvänner på Ceres och vi hade en fantastisk fin kväll med tropisk värme. När vi vaknade dagen efter var det inte lika magiskt – mest väldigt varmt och allt för många småkryp flygande i och på båten… så Faro fick bli en annan gång!
Vi har haft fantastiska seglingsdagar längs med Algarvekusten och sedan Andalucien i Spanien – och äntligen fått användning för vårt Gennaker-segel!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det enda negativa med Andalucien är att det inte finns någon internet-uppkoppling i Marinorna – Det har man bestämt i regionen gemensamt med telebolagen…

Sedan igår kväll är vi i Cadiz, en stad som är grundades för över 3000 år sedan!! Idag har vi vandrat runt i de gamla kvarteren, här finns mycket att se och staden är väl värd ett besök.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Katredralen i Cadiz – imponerande – som de flesta katedraler men också vacker!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Den här utsmyckningen på hörnet av ett gammalt hus fyller en med vissa funderingar..

För oss blev det en del stopp för vätskepåfyllning idag – vi hade ca 35 grader varmt…
Imorgon seglar vi vidare för att förhoppningsvis i slutet på veckan nå Gibraltar och Medelhavet:)

Från Lissabon till Sines

Lämnade Lissabon efter 1 vecka i marinan Doca de Alcantara. Eller rättare sagt Klas tillbringade 1 vecka i Lissabon och jag egentligen bara 4 dagar eftersom det blev en resa till Göteborg för mig för att träffa ortoped och sjukgymnast hemma, armen var som den skulle och är nu utrustad med träningsprogram! Det blev även några extradagar i Lissabon då vår VHF gick sönder och skulle repareras – dvs missödesavdelningen igen:) men vi hann med att turista lite extra istället!
Sedan i måndags är vi i alla fall på seglande fot igen och sedan igår ligger vi ankar i Sines, märkligt ställe, växlar hela tiden mellan dimma och sol här men f.ö fint! Under seglingen hit lyckades vi också segla rakt in i en fiskeboj, vi missade som tur var nätet men bojen kilade fast sig i rodret och vi fick skära loss oss – Tyvärr är det nog någon fiskare som är lite irriterad…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Detta är Torre de Belém, från tidigt 1500-tal En försvarsanläggning och minnesmärke över Portugals makt under tiden de var stora som upptäcktsresande. Den finns även med på UNESCOS världsarvslista.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

25 aprilbron som är uppkallad efter Nejlikerevolutionen 1974 och Christus-statyn diskret i bakgrunden..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Våra favoriter – räkor i vitlök och olja!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reskamrat i ca 20 sjömil fram till Sines, pippin inte större än ca 3 cm men hittar inte i vår pippi-bok vad det är för sort!! När vi kom fram till Sines mönstrade den av i allafall:)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mest Cascais

I lördags seglade vi in i Cascais i full fart dvs. med goda nordliga vindar och faktiskt ett medföljande illamående – det blev ett visst rullande på Saga tyvärr:)
Vi la till i Cascais Marina och checkade in som man alltid måste göra, dvs ha med sig alla skeppspapper, båtföräkring, kopior på alla i besättningens pass osv. Sist kommer notan och man kan väl säga att det räckte att ligga där en natt!! Inte såå billigt.. men fint! Ankringen i bukten utanför var perfekt och där stannade vi tills igår em. Vi tycker att Cascais var en liten vilsam stad med fina stränder, små söta hus men också vacker arkitektur, fina kustpromenader och många restauranger. Fiskebåtarna är många och så även fiskenäten längs kusten utanför som man får se upp med!
Igår så åkte då Anna-Maria hem till Sverige igen och vi drog upp ankaret o seglade vidare till Lissabon. Våra norska vänner på Ceres som sedan några dagar redan är i Lissabon blev mottagningskomitte då detta var första gången sedan min armfraktur som vi seglat själva och skulle lägga till – Allt gick bra -förmodligen för att jag inte gjorde så mycket..
Imorse vaknade vi vid 4-tiden av ett troligt Rave-party i närheten som höll på några timmar – kändes ett tag som de var på bryggan.. Blir intressant om detta var något tillfälligt eller varje morgon:)

IMG_1406
Cascais, vy från Saga
IMG_1407
Cascais, vy från Saga
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ankringsviken(Anna-Maria och jag kommer med på köpet)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Här är Klas fortfarande glad – kör gummijollen in mot land, sedan går lillamotorns växel sönder och på hemvägen ror vi, vilket också är trevligt!!

Portugal

Så märkligt att segla från Baiona i Spanien och anlända 10 timmar senare till Povoa Varzim i Portugal – Kusten förändras från höga berg och djupa vikar sk. Rior i Spanien till långa sandstränder längs med Portugals kust. För att inte tala om restaurangerna, barerna och alla människorna som var ute på kvällarna i Spanien – när vi kom till Povoa Varzim och Figueira da Fos, de 2 hamnar som vi först stannade i så var det mycket lugnare, färre människor ute på kvällarna och färre barer och restauranger och ingen Siesta! Inget fel i detta men det känns annorlunda här! Sedan igår är vi i Nazare en väldigt trevlig liten turiststad, badort som även är historiskt intressant har vi förstått men vi har idag försökt att bada(varmt) – fina surfing-vågor, på en strand här uppmättes i höstas en 30 meter hög våg.. Klas och Anna-Maria badade(dock inte på 30 meters stranden) men jag avstod- kändes lite svårt att hitta något stadigt att hålla fast i.. Sedan kan vi berätta att skor är väldigt billigt här i Portugal – vi har ju min dotter Anna-Maria med oss och hon älskar skor, det finns sko-affärer överallt – och vi har följt med Anna-Maria i många av dessa butiker.. När hon åker hem på måndag så är resväskan full av skor! Även jag har fått inspiration till den milda grad att jag nu är ägare av ett par platåsandaletter sedan idag – fast just nu kan jag inte komma på vad dessa skor har på segelbåten att göra.. och senast jag hade platåskor var på sjuttio-talet:)
Vi har även träffat s/y Brynhild igen här i Nazare, sist vi träffades var i A Coruna i slutet av juni. Idag lyckades vi fånga dem på bild dessutom!

IMG_1384
Dessa förtjusande damer finns i nästan varje gathörn i Nazare, de har oftast en skylt på magen eller vid fötterna med ”Rum uthyres” och de verkar inte bry sig nämnvärt om rum blir uthyrda eller inte:)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Anna-Maria i vågorna!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Besättningen på s/y Brynhild