En bit av Korsika

San Remo – härlig stad som vi bara hunnit se en liten del av! I den gamla delen med hus och byggnader, trånga gångar och gränder från 1300-talet kan man vandra länge..

IMG_2965IMG_2950

Här är en variant på italiensk förrätt! Sedan kan man förundras över det märkliga med en nyrenoverad restaurangtoalett.. kan man inte få sitta!!!?

IMG_2953IMG_2948

Efter 4 dagar vid San Remos kommunala kaj(där man ligger gratis) seglade vi över till Korsika. Den lilla staden Calvi på norra västkusten är troligen full med turister juli-augusti men nu i september ganska vilsam!

IMG_0286

Calvi har som så många andra ställen längs kusterna i Medelhavet Citadell och den utsikten är väl värd att njuta av första morgonen på Korsika!

IMG_2984IMG_2981IMG_2985

Det är fortfarande varmt dagtid och utsikten fin från fortet i Calvi… Bra restaurang-WIFI vart bra när vi  följde valvakan på Ipaden..

IMG_0293

Scandola, är ett av de fem naturreservat på Korsika med storslagen natur men en del av västkusten vi seglade kändes bitvis väldigt karg och utsatt för de västliga och sydvästliga vindar som härskar.

IMG_3044IMG_3001OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Så ankrade vi upp i La Girolata, en liten fiskeby som bara nås via båt eller till fots via bergen. Väldigt enkelt och primitivt – och mycket flugor!! På dagtid kommer turister med båt, stannar i någon timme, fotograferar och sedan åter till hamnstaden Porto. På kvällen blev här tyst och lugnt!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIMG_3022IMG_3002

Inte riktigt lugnt – kossorna gick fritt och strosade och denna ko blev mycket förnärmad när hon blev utschasad från strandbaren.. Byn har också Pizzeria:)

IMG_3026OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi var ute och vandrade i bergen – 3 timmar, här finns många vandringsleder och naturen är fantastisk!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAIMG_3051

Ajaccio är Korsikas huvudstad, ligger också på västsidan. Bra ankarvik, fin gammal stadskärna men kanske inte så spännande för övrigt. Många ställen på Korsika är stolta över att Napoleon har varit där på besök, bott där en tid osv. och Ajaccio är stolta över att Napoleon är född i staden.. men bilderna ovan är från den historiska gamla huvudstaden Corte som ligger mitt på ön uppe bland bergen. Häftig tågresa dit, över och genom bergen med dieseltåg! Corte har förstås ett Citadell(Fort), universitet, gammal stadskärna och kalla lokala öl!!

Nu blev det inte mer Korsika denna säsongen utan segling tillbaka till Calvi för flygresa hem till Göteborg för mig.. Pappa ramlade och blev opererad i höften och dessutom lunginflammation.. men som tur är har han har återhämtat sig ganska bra så vi återupptar vår segling några veckor till – men nu fastlandet längs Italien! Ja, Klas seglade över till Italien själv med Saga:)

Rivieran – Franska till Italienska!

Tillbaka i Mandelieu – La Napoule efter Sverigeskuttet, fick vi passa på att se oss omkring i denna lilla fina stad och i slottet de la Napoule  träffade vi bl.a på denna elefant i naturlig storlek som var gjord av återanvända gummidäck.

IMG_2794

Vi ankrade utanför ön Saint- Honorat som är granne med Sainte-Marguerite. Ön har  sedan år 427 har haft ett kloster men munkarnas öde och antal har växlat… men för tillfället är 30 munkar bofasta i klostret och man livnär sig på att tillverka vin, honung och erbjuda Retreat för uttröttade! Ön är lagom stor att promenera runt och vacker natur!

Vi träffade åter Ulf och Christina på Pape som vi hade roligt ihop med igen. Mellan öarna ligger Pizza-båten som levererar enligt önskemål!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAIMG_2797

Villefranche-Sur-Mer ligger öster om Nice och är en vacker liten by och skyddad ankarvik, dock tillräckligt stor för detta lastfartyg som höll på att lasta på stora motoryachter för vidare leverans till varmare klimat -nu när säsongen börjar ta slut här… och ägarna vill byta miljö;)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I Cap Ferrat hade vi härlig ankring – det är så fantastiskt vackert, vi besökte bl.a det lilla kapellet Saint Hospice med den ståtliga jungfru Maria utanför. Här är också en liten begravningsplats för belgare som dödades i första världskriget…

Klas fyllde år och då blev det Ostron och Champagne..

I Beaulieu-Sur-Mer fann vi denna gosse med Lutan i knät..

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIMG_2842IMG_2850

Vi har hyrt Paddle-Board några gånger.. numera står vi t.o.m på brädan och paddlar men första dagen var det skakiga ben och väldigt lite balans…

Annika fyllde också år – och då blev det också Ostron och Champagne – men i Menton!

IMG_2890OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Och till sist lite fler foton från denna vackra kuststräcka, Cap Ferrat till Menton som vi egentligen hade lite svårt att lämna… fast igår seglade vi över till Italien och ligger nu i San Remo!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAIMG_0251