Capraia och Elba!

Capraia Isola tillhör en av öarna utanför Toscana en vacker men ganska otillgänglig ö generellt. Vintertid är ca 80 personer bosatta här, sommartid ca 400.  Fram till 1986 en fängelse-ö, vilket inte är något man direkt vill prata om.. och därefter fick ön National-parks-status. För seglare innebär det främst restriktioner gällande ankring, fast finns ändå väldigt få ankringsvikar.. Nu var det ändå inte aktuellt då vindarna var för hårda de dagar vi var där. Fina vandringsleder fanns däremot och det är främst det som nästan alla besökare ägnar sig åt. Ön har en liten hamn och en liten by strax ovanför. Såklart ett Fort och kyrka, några små restauranger och butiker. Mycket vilsam ö!

Lustigt nog kom en Franskflaggad Nyare Najad 505 in i hamnen strax efter oss, de kände väl till vår Saga och var goda vänner till de förra tyska ägarna – världen är liten..

IMG_3978IMG_3972IMG_3997

Fin utsikt, fina vandringar och sedan bråttom till lunchen!

IMG_4005

Denna rara Rocka simmade runt i hamnen på Capraia..

Och så kom vi till Elba! Vissa ställen har kan man ha en speciell längtan till, kanske pga av något man läst om för många år sedan och så var det för mig… Nu är ju Elba större än vi trodde förstås..

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIMG_4105

Fina ankringsvikar finns och vi har fått använda våra SUP-brädor(stand-up-paddleboard) -Fortfarande så roligt!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIMG_4047

Portoferrraio är den största staden på Elba!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIMG_4064IMG_4075

Vi besökte förstås bostaden där Napoleon bodde under sin landsförvisning från Frankrike – den varade ju bara i knappt 2 år och han hade både flott bostad i Portoferrario och sommarbostad några mil bort… Han hade lämnat kvar sin fältsäng, den var väldigt kort…

Vi träffade en ung man från Luleå som hade haft sin stålbåt på Elba i 2 år för reparation – den kom inte längre.. Han och 2 kamrater hade köpt båten i Sverige för att segla jorden runt . Rosten var nu reparerad men pengarna slut och de skulle försöka segla båten tillbaka till Sverige i sommar…

Vi blir kvar på Elba ett tag till:) och fortfarande ingen ordning på kommentarsfältet, tyvärr..

Första veckans segling

På Valborg gav vi oss iväg, första seglingen blev till Portofino och St Marguerita. 1:a maj blev en ofrivillig vilodag – ösregn och kraftiga vindar..

Vi hade sällskap av våra båtgrannar från Loano, intressanta människor – engelskflaggad segelbåt, båtplats i Loano, de var bosatta i Schweitz, pratade Italienska (även hyfsad engelska)… och var egentligen ryssar!

IMG_3860IMG_3871IMG_3874

Portofino = vackert, många fotograferande turister, märklig botanisk trädgård – denna noshörning såg verkligen ut att vara uppstoppad… men även en liten fiskeflotta!

Molnigt när vi seglade förbi Cinque Terre som blev lite blekt i jämförelse med vårt senaste besök där! Le Grazie är bra hamn men också en väldigt skyddad ankarvik på insidan av Cinque Terre Nationalpark och nära La Spezia. Här blev det 4 nätter för ankar och en del vandringar men också en tur till La Spezia för att ordna med internet, dvs Sim-kort som fungerar dåligt – vi lägger mycket tid på detta;-)

IMG_3944IMG_3913IMG_3933

Allting blommar så fint nu och är så grönt – Samma blommor som i Sverige.. På ängen gick inte kossorna men åsnorna! Om man är Ligurisk patriot så vill man nog pynta fönstret men sin flagga:-)

IMG_3927IMG_3923IMG_3912

I Portovenere fann jag denna härliga kvinna men också denna fina kyrkdörr! La Spezia hade detta fantastiska tak i en shopping-arkad.

Nu är vi färdiga med Ligurien och ska vidare till Toscana.

Imorse seglade vi från Pisa Marina, nybyggd och flott men billig!  –  Pisa och det lutande tornet är ca 1 mil uppströms vid floden Arno men dit tog vi oss inte igen.

Nu ligger vi ankrade utanför den lilla ön Isola Capraia, vi är egentligen ganska nära Korsika, ca 16 distansminuter men troligen inget besök där nu för nästa ö blir Elba!

Har förstått att det för tillfället är svårigheter att kommentera våra blogg-inlägg – ska försöka fixa!!