Fortsatt segling i Dalmatien

Så kom Klas tillbaka från Sverige och vi seglade ut från marina Kastela mot öarna utanför Split igen. Detta område som kallas Dalmatien sträcker sig från Istrien i norr och söderut till Dubrovnic.

IMG_1255IMG_1262

Gamla stan i Split, här bilder från marknaden och en del av den romerska kejsarens Diocletianus palats som byggdes på 200-talet.

Vår upplevelse är att det är ganska många bojar i ankarvikarna, vilket ju är bra för havsbottnarna med tanke på alla charterbåtar som seglar här och även en trygghet(för oss) när alla dessa charterbåtar annars ska släppa sitt ankar och dra upp….

I denna viken Luka Tiha på ön Hvar fick jag äntligen till det att börja paddla på SUP-brädan igen(skyller på vindar regn fast jag hört att man gör det på vintern också;))!

IMG_1271

Vrboska är en liten fin by på Hvars norra sida, och ligger i en väl skyddad vik. Där sammanstrålade vi igen med Crux6 och Atlantis af Göteborg och åt för första gången Peka en dalmatisk maträtt som tillagas i vedugn.

IMG_1333

Vädret har varit fortsatt växlande med mycket regn, åska och vind så vi seglade till Vis som ligger längst ut i Adriatiska havet. Innan 1989 var ön militärt område och inga turister tilläts dit.

IMG_1352

IMG_1382IMG_1372

Vi fick i alla fall till en rejäl bergsvandring här mellan regnen! ”Lustigt” nog så var det så mycket spindelnät tvärs över stigarna med feta spindlar och deras byten men Klas rustade sig med detta vapen och beredde väg..:))

IMG_1401IMG_1394

Ankring Palmizana på ön Sveti Klement sydost om Hvar. Här har planterats en tropisk trädgård med palmer, yucca-träd, Aloe vera bl a och kaktusträd som ovanstående som snart är i blomning.

IMG_1290IMG_1282

Starigrad är den största staden på Hvar -men inte så stor och dit skulle vi för att få bra internet inför matchen Sverige-Irland. Vet inte om vi skrivit om detta förut men vi kopplar upp oss till vår digital-TV hemma via en app som heter Slingbox.

Simkorten vi köper här i Kroatien fungerar oftast bra men växlar förstås beroende på om man ligger isolerat i ankarvik eller nära städer. För 85 Kuna ca 100 svenska kr får man obegränsat wifi i en vecka men det finns även billigare alternativ. IMG_1406

Vi blev lite förvånade över de lätta snöbyar som vår väder-app förutspådde för den 13 juni men regn och åska blev det och då är det rätt ok att ligga på boj i Starigrad och titta på fotboll – även om resultatet inte var så lysande…

IMG_1426

Dagen efter sken solen en stund när vi seglade mot marina Kastela i Split!

IMG_1446

Saga färdig för att lämnas i 10 dagar när vi gör en liten tripp till Göteborg men innan dess hann vår watermaker krångla dvs en slangkoppling som gick sönder, visst vattenläckage och ett antal timmar innan Klas fick reparerat!:)

IMG_1482

Här är lilla Adam -en av de större anledningarna till att vi åkt hem!