Mer vandring än segling

Denna vilda bergsget finns på Mallorca dvs på och runt bergsmassivet Serra de Tramuntana som sträcker sig från nordvästra till sydvästra spetsen och finns på Unescos världsarvslista sedan 2011 – alltså bergen – inte geten..

Getterna Har vi träffat på frekvent under våra vandringar men även längs bergsvägar och stränder dyker de upp!

Cala Ratjada, vår första hamn på Mallorca efter vi lämnat Menorca, några blåsiga dagar där men fina promenader och vackra färger! Inte så många gästbåtar..

Vi har hitintills inte ankrat på Balearerna för att det är blåsigt men också för att det är för-säsong fram till 1 juni och det innebär billiga marinor och ännu billigare IB-ports – kommunala hamnar. Vi betalar för vår 46-fotare 16€/natt inklusive vatten och el!

Sedan seglade vi till Pollensa -och här är vi faktiskt kvar fortfarande, åtminstone någon dag till:-)

Klas hade längtat efter en restaurang här som hade en sådan fantastiskt god pizza när vi senast seglade här för 3 år sedan.. så tillbaka dit första kvällen – men gissa om någon blev besviken!

Sedan blev det en dag i Palma för att strosa runt, glo på folk och så till varuhuset Corte Ingles för att byta kolsyrepatroner till Soda-streamern. Vi har lyckats hitta kolsyrepatroner alla 5 säsongerna här i Medelhavet- även om det ibland varit med vissa taxi-resor och utflykter som vi inte räknat med.-))

Så har vi hyrt bil i 8 dagar och det innebar att vi fick en vandringsresa istället här i Tramuntanabergen! Har varit så roligt att få vandra på så många vackra leder – om än väldigt tunga för oss som är mindre tränade…

Lite läskigt att gå nära kanten om man som jag lider att lätt svindel..

Fler vandringsbilder…

Vi har en praktisk hållare för bananskal på ryggsäcken;-))

Ett bra rast-ställe på en av vandringslederna som även hade en vattenkälla.

Sedan har det även blivit tid för paddling på SUP-brädan  och vi har träffat Susie och Neil som vi umgåtts en del med.

Klas har ägnat några dagar åt att ”fräscha” upp sitt dykcertifikat som han tog för 45 år sedan.. dvs gått igenom vår dykutrustning och kolla de teoretiska kunskaperna och dykt i 2 dagar. Det gick bra..

Kan också meddela att det är säsong för de lokala citronerna nu som för oss är väldigt billiga –  ca 6-8 kronor kg!!

 

650 sjömil senare..

Dagen efter föregående blogg lämnade vi Taormina i soluppgången med ett snöklätt Etna i bakgrunden!!

Kvällen innan kom familjen Blencke med sin nya båt från Italien – Stor! Jaccussi på flybridge och som en mindre lyxvilla inne! Vi hade en trevlig kväll!

Vi seglade vidare efter vår fina soluppgång och passerade Messina-sundet stillsamt, inte ens några Tonfisk – fiskebåtar med högt spröt i fören finns vid denna tid på året..

Milazzo på Siciliens nordöstra sida blev nästa hamn och där fick vi både långsides och egen trappa – första gången… flott!

Påsken firade vi i Milazzo! Tuppen är med från Sverige – men made in China.

Milazzo har en  fin välrenoverad Borg och gammal stadsmur högt uppe på ett berg, strålande utsikt och vårblommor!

En liten fin Osteria fick bli lunch-ställe nedanför stadsmuren.

Vi har fortfarande kyligt väder dvs underställsväder vid segling och värmaren på nattetid men oftast sol! Mistral-vindarna från Frankrike jobbar hårt nästan hela tiden och det är få dagar med ”rätt” vindar…  Här nedan har vi i alla fall anlänt till Cefalu och studerar vågorna.

Cefalu besökte vi senast på seglingen österut och vi är så glada att vara tillbaka! Vacker ankring vid hamnen men nu är det lågsäsong så vi ligger gärna vid kaj – inte mycket båt nu och billigt!

Här var ett udda träd som vi inte sett förut, Såg ut som avokado-liknande frukt som sprack ut till dessa luddiga bollar! Det visade sig vara ett Kapok-träd eller bomullsträd på svenska.. Kapok-båtkuddar har väl många haft och har men att fyllningen kom från dessa träd var nytt för oss.

Lite fler bilder från Cefalu och sedan seglar vi mot Sardinien!

Knappt 2 dygn senare kommer vi till Sardiniens södra udde, här är fina ankarvikar runt om när det är säsong men känns inte riktigt så just nu, så vi går in i marinan Villasimius . Vi har haft en fin segling men en del gammal sjö dvs. vågor från fel håll som vi kunde varit utan..  Fin skyddad Marina och även lite udda stora stenar som ligger längst in i hamnen- fritt att fantisera!!  Staden Villasimius ligger ca 3 km från marinan och dit cyklar vi – God glass men  annars inte så spännande… och skönt att röra på benen;)

Nästa segling blir till Ön San Petro och hamnen Carloforte som ligger sydväst om Sardinien. Ön har en intressant historia, 1730 bestämde kungen av Sardinien att han behövde ett stad och Fort här, innan dess var ön knappt bebodd. I samband med detta kom ett antal Genoveser som varit bosatta på ön Tabarka utanför Tunisien till ön och bosatte sig där.  Öborna känner sig fortfarande till viss del som Genoveser och även om de politiskt tillhör Sardinien så tillhör de som Län eller provins Genova i Italien.

Lustigt nog blev det inte så mycket foto från denna ö – grått, blåst och kallt faktiskt men hittade i alla fall var ambulansen var parkerad och kyrkans hjälporganisation fanns..

Och nu är vi på Menorca och staden Mahon sedan några dagar! Denna segling från Sardinien tog ca 1 1/2 dygn med ganska mycket tråkiga vågor från gammal Mistralvind så vi  fick stötta upp ganska mycket med motorgång. Nu är vi här och det blåser nya friska Mistralvindar! Mahon har vi också seglat till tidigare – Fin avslappnat liten stad – åtminstone nu i lågsäsong.

Härlig utsikt från gamla delen  av Mahon ned mot bukten.

På marknaden i gamla stan finns Croissants – nästan lika goda som i Frankrike..

Idag har vi varit på långtur med cyklarna – Här på Menorca  så färdigställdes 2011 en vandringsled runt hela ön som heter Cami de Cavalls. Den består av  gamla häst och åsneleder, stigar, cykelvägar och också lite vanliga vägar… Härifrån Mahon var det mest ganska branta vägar!!