Från Lefkas till Albanien..

Tålamod att invänta väder är nog inte vår starka sida, speciellt inte om man hamnar i Durres industrihamn i Albanien… Lågtrycken har stått som spön i backen sista veckan/veckorna och vi frågar oss emellanåt om vi inte skulle startat seglingssäsongen senare, vilket vi i och för sig har undrat de sista 4 åren;-) på våren! I Albanien har man en agent som klarerar in, tar betalt och tar hand om det mesta, kostar en liten slant, nu senast i Durres 80 euro inklusive hamnavgift(10 euro/natt)!

Senast vi skrev så väntade vi in väder i Nydri och därefter seglade vi till Lefkas som är ett trevligt ställe vi besökt förr, bra för proviantering.. och träffa andra svenskar!

IMG_0863IMG_0867IMG_0871

Avsegling Nydris, för Volvo går det inte så bra på Lefkas verkar det som.. o småbåtarna är så fina!

Sedan segling till Paxos – en liten pärla till ö, åtminstone nu i lågsäsong och vi fick gott om plats att breda ut oss i hamnen!

IMG_0907IMG_0918IMG_0926

IMG_0908IMG_0912

och så lite rara lokala båtar! Den lilla båten längs till vänster var även med på vykort – så originell är jag upptäckte jag i souvenir-butiken;-)

IMG_0906IMG_0938IMG_0945

Från första parkett fick vi följa ett bröllop i hamnen men jag tror vi missade något  – vi såg aldrig bruden, bara 2 män.. fast festligt och vackert var det!

IMG_0935IMG_0930IMG_0926

Lite vackra vyer från Paxos på morgonpromenaderna!!

IMG_0915  och citronerna som det är full fart på nu!

IMG_0961  På väg in till Korfu!

IMG_0971IMG_0978

Korfu håller på att göra om sin hamn, blir säkert fint för gästbåtar men är ej klart riktigt och hamnen luktar rent ut skit troligen efter att man grävt upp botten för större djup – gick knappt att vistas i båten och vi blev inte så långvariga där tyvärr men hann ändå med en promenad med ett glas vin och öl!

IMG_0878  och lite blommor..

 

Albanien kändes ju lite spännande – agent behövs eller rekommenderas för inklarering i landet och hamnen men faktiskt mycket smidigt, de står och väntar på kajen i Sarande, första inklareringshamn mittemot Korfu, sköter allt och kostar oss 60 euro…

IMG_0990IMG_0988

 

Här ligger vi och väntar med gul flagg!

I Sarande stannade vi en natt och sedan segling vidare 50 distans norröver till Orikum Marina – den enda i Albanien.. och den var öde vill vi tala om  – 3 gästbåtar, 2 HallbergRassy, i och för sig engelskflaggade  och vår Najad! svenska Orustbåtar!! Vi var på vischan kan vi säga. Marinan är ägs till hälften av en Italienare och de har det nog tufft att få detta projekt att gå ihop… De var allihop alla mycket hjälpsamma och vänliga. Vinden var förstås flitig och vi hade 29 sekundmeter av och till under de 3 dagar vi stannade där!

IMG_1003IMG_1014

Marinan och gästbåtarna..

IMG_1012IMG_1008IMG_1007

Intressant promenadväg in till samhället – Tillverkning av stråparasoller längs vägen och ett par som är ute och vallar sin get och ko längs vägkanten…  och en lite enklare shop för diverse ting!

IMG_1022 När vinden mojnar något seglar vi vidare till Durres, en hamnstad som tyvärr inte har någon marina då förstås.. men man har en marina, den är halvfärdig sedan de senaste 5-10 åren och används bara av fiskebåtar. Så vi som alla andra gästbåtar ligger i industrihamnen med närmsta grannar – lyftkranar! Blåsigt och förutom kranar så har vi också en stor kolhög som sprider kolet till vår båt med hjälp av den kraftiga vinden som inte vill ge med sig! Saga är mer svart än vit med kolhögar på däck och vi är inte glada…IMG_1028

Igår blåste det så mycket att vi tog oss en tur till Tirana – huvudstaden här i Albanien istället för att deppa ihop över eländet..

IMG_1026

Ovan är en bild på Historiska museet , pampig byggnad!  Tirana en blandad stad, framför allt i arkitekturen, staden blev ganska utsatt under andra världskriget och har sedan byggts upp i etapper under Hoxhas kommuniststyre fram till 1982, kommuniststyret försvann 1990 och Albanien är nu en demokrati men inte medlemmar i EU.

Idag har vi haft en STOR städdag på Saga för att bli av med allt svart sot och kol, det värsta är borta men en hel del kvar tyvärr..  Imorgon blir det segling ändå och nästa stopp blir Montenegro!

 

 

 


En komentar på “Från Lefkas till Albanien..

  1. Spännade ställen ni är på. Och att ni inte har haft något vidare väder har vi sett på Vädret. Hoppas det blir bättre i Montenegro. Ha det tills vi ses. Vi har nu bokat upp hotell eller apartments som det finns flest av i Kroatien. Podgora, Basca Voda, och Trogir kommer vi att bo i nämnd ordning. Kroatien är väldigt populärt i år så det är redan fullbokat till 85 % enligt bokningssiterna. Stefan

Kommentera