Montenegro till Kroatien

Sitter och skriver detta inlägg i Marina Kastela utanför Split i Kroatien. Har just nu egen semester (känns lite lyxigt) då Klas är hemma i Sverige för att hälsa på barnbarn i några dagar.

På min morgonpromenad träffade jag på denna lilla åsnan som var så söt och passerade lilla kastel Kambelovac

IMG_1250IMG_1245

Med mycket vind i aktern(bakifrån eller rumpan), vilket är bättre än rätt i näsan så seglade vi glada mot Montenegro och såklart som seglare ska man klarera in i Montenegro också i första bästa hamn där det finns Custom dvs Tull. För vår del blev det den lilla hamnstaden Bar som låg närmast för oss. Upp med Montenegro-flaggan -som är väldigt vacker och gula  Q-flaggan igen för att visa att vi inte var smittade av något.. Klas försvann till Custom – Bank – Hamnkapten och jag vaktade båten ihop med någon slags hamnpolis… men återigen alla väldigt vänliga och sedan runt hörnet till marinan i Bar där vi fick ligga bredsida!! Vi älskar detta- för då behöver vi inte veva ned vår jolle från akterdävertarna…

IMG_1036 Detta är Bar – och molnen förföljer oss…

Efter 2 nätter i Bar (inte i baren) ägnade vi dagarna åt spolning+spolning igen för att bli av med lite kol från Durres innan var vi färdiga att segla vidare – Klas med lite ångest då vi hade väldigt bra tryck i vattenslangen på marinan och en väldigt trevlig ryss som ägde bryggan där vi låg, han var väldigt mån om att vi skulle trivas…

IMG_1044 Så seglade vi mot Kotor som ligger längst i ett bergsmassiv, man får en känsla av alper eller kanske Gardasjön längs seglingen.. i alla fall hisnande vackert!

IMG_1087 I Kotor finns ingen marina men man betalar ändå för sin plats med ankringslinor…

IMG_1123IMG_1115IMG_1130

Här låg vi några nätter, delvis för att ta oss upp till toppen av berget men också för att det var mycket vindar och åskregn… vackra vyer och stora bänkar!

IMG_1144 Kotor och dess gamla inhägnade stad finns på Unescos världsarvslista, Stan förstördes till stor del 1979 vid en jordbävning men är är nu uppbyggd igen, den omges av en gammal ringmur som som vi klättrade uppför, lite jobbigt men väl värt utsikten när vi kom upp!

IMG_1145IMG_1165

Fin utsikt och 2 svettkorvar…

Så seglade vi vidare.. denna gången för att klarera ut, vi hade köpt en veckas seglingstillstånd och nu var sista utklareringshamn Zelenika men sista natten tillbringade vi i Herzeg Novi en liten fridfull hamn, åtminstone nu på försäsong. Ett fint Citadell men annars väldigt avslappnat med få båtar!

IMG_1194IMG_1186

Tro det eller ej men mycket vind från aktern och kallt och grått när vi lämnade Zelenika och Montenegro – och vi lyckades segla sönder vårt storsegel… jag säger att vi har lite otur men Klas säger att det är så för alla… i alla fall var nästa mål Dubrovnik i Kroatien och det blev marina Dubrovnik för att laga seglet om möjligt…  det gick inte att laga strimlor men vi har ju haft ett nytt stuvat med oss det blev att kassera det gamla! Fick mig en tur med bussen till gamla staden Dubrovnik från marinan i ösregn och åska – bara jag och mestadels japaner och kineser som beskådade staden.

IMG_1202 Ingen bild från Dubrovnik stad – men från min morgonpromenad som vart något helt annat – Väldigt vilsamt!

IMG_1213Så seglar vi igen, i en ankarvik Luka Polace på ön Mljet så badar Klas för första gången.. 16 grader på land och 19 grader i vattnet och jag avstår…

IMG_1215 Denna vackra fyr, bland ett flertal som vi redan sett, låg strax innan ön Lastovo!

IMG_1226IMG_1229

På ön Lastovo och viken Skrivena Luka hade vi bestämt att möta våra svenska seglarvänner på Crux6 och Atlantis af Göteborg, det blev en härlig eftermiddag och kväll med mycket glädje – och Camilla o jag hittade ytterligare en rejäl bänk att klättra/bli upplyfta på!

Nästa blogg lär väl bli här från Kroatien igen förhoppningsvis  – för det är här vi tänkt segla de närmaste månaderna:-)

 

 


4 Kommentarer på “Montenegro till Kroatien

  1. Ja bilderna är jättefina. Du kan börja skriva på en reseskildring, kanske ny karriär? Nu vänder nog vädret och Kroatien blir toppen! Vi hade besök av Klas och underbara lilla Saga. Så roligt! Här är ju sommarvarmt just nu, Malin badade 2 ggr igår, brrrrr! Ha det skönt! Kram

    • Gunilla, fullt nöjd med denna reseskildring.. ? Hälsa badflickan – inget bad för dig ännu?! Kram

Kommentera